Burse - Fonduri mutuale

Chris Woods, FTSE Russell: România se poate gândi şi la piaţă dezvoltată dacă este lichidă şi de încredere

Chris Woods

Chris Woods

Autor: Tibi Oprea , Iulian Tenchiu

18.10.2019, 00:07 353

OMV Petrom se va alătura Romgaz, Banca Trasilvania şi BRD în indicele FTSE Global All Cap.

Chris Woods, managing director go­ver­nance, risk & policy FTSE Rus­sell, agenţia de rating care a promovat Bursa românească la statutul de piaţă emergentă secun­da­ră, spune că aceasta ar putea fi promovată în viitor la sta­tu­tul de piaţă dezvoltată dacă va atrage încrederea investi­to­rilor străini şi va îndeplini criteriul de lichiditate.

„După ce România va pro­mova în septembrie 2020, vom vedea dacă va reuşi să se facă re­mar­cată între alte pieţe şi dacă va reuşi să îşi exploateze potenţialul investi­ţio­nal pe care îl deţine. Dacă reuşeşte asta, înseamnă că va atrage şi mai mult încre­derea investitorilor internaţionali. Odată cu trecerea timpului aşteptăm să vedem cum situaţia lichidităţii se îmbunătăţeşte, iar undeva în viitor ne vom întâlni pentru a anunţa promo­varea României de la piaţă emergentă la piaţă avansată“, explică Chris Woods, prezent în ca­drul unui eveniment orga­ni­zat joi, pentru ZF.

Pe de altă parte, bursa locală ar putea fi retrogradată de către FTSE Russell de la statutul de piaţă emergentă secundară înapoi la cel de piaţă de frontieră, în con­textul în care agenţia de rating are o serie de criterii care trebuie îndeplinite şi în cazul promovării, dar şi pentru a evita retrogradarea.

„Avem o serie de criterii care trebuie îndeplinite pentru a accede la statutul de piaţă emergentă, dar avem şi criterii care dacă sunt îndeplinite are loc retrogradarea, adică trecerea de la statutul de piaţă emergentă la cel de piaţă de frontieră. Testul la care România va fi supusă anul viitor nu se va baza pe criteriile de accedere, ci pe cele de retrogradare. Chiar şi în cazul în care România va avea rezultate bune, tot va rămâne pe lista de supraveghere timp de un an“, spune Woods.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO