• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Burse - Fonduri mutuale

Cinca, Flamingo: Am cedat conducerea pentru ca nu am forta financiara a familiei Adamescu

Cinca, Flamingo: Am cedat conducerea pentru ca nu am forta financiara a familiei Adamescu

Dragos Cinca, fondatorul Flamingo: Exista o intarziere a achizitiilor electroIT care va trebui facute pana la urma. Nevoile se acumuleaza, iar daca planurile pentru infrastructura se demareaza, banii acestia se imprastie in economie.

22.09.2009, 17:44 75

Dragos Cinca, Dan Adamescu si Alexandru Tiriac, principaliiactionari ai retailerului electroIT Flamingo International (FLA),au fixat ca tinta o crestere de 15% pentru afacerile companiei in2010, dupa ce in primul semestru al acestui an compania a pierdutmilioane de euro si s-a confruntat cu o scadere de 40% avanzarilor.

Toti actionarii principali ai Flamingo s-au ocupat in ultimeleluni de planul de afaceri pus la punct pentru restructurarea sirefinantarea companiei, iar in ultimele saptamani au inceput saapara si tranzactii importante cu participatii in cadrulfirmei.

Actiunile Flamingo au inregistrat oscilatii puternice in ultimele luni pe fondul schimbarilor din actionariat. Ieri, pretul actiunilor era de 0,0374 lei, capitalizarea companiei fiind de 6,8 mil. euro.Chiardaca Cinca si-a majorat saptamana trecuta participatia cu 1,6% la27,2%, iar Dan Adamescu l-a numit pe fiul sau presedinte alcompaniei dupa ce o firma cu sediul in magazinul Unirea (MidfairManagement) a preluat 22% din actiuni de la fondul QVT, actionariisustin ca nu va exista o cursa pentru preluarea controluluicompaniei dupa emisiunea de obligatiuni de luna viitoare. Inprezent, Adamescu detine indirect aproape 40% din companie, darstructura actionariatului se poate modifica dupa ce obligatiunilevor fi convertite in actiuni.

"Lupte de felul acesta apar doar in tarile necivilizate.Actionarii se inteleg intotdeauna si stiu sa faca un deal. FamiliaAdamescu a vazut o oportunitate in Flamingo si important este catoti vrem sa salvam compania", a spus Cinca.

El sustine ca si-a fixat ca orizont de exit din Flamingo anul2011 si ca vrea sa dezvolte si alte proiecte, in imobiliare siretail.

Cinca mai spune ca este un investitor activ pe Bursa de laBucuresti, unde a investit inca din februarie in actiuni Petrom siBRD, dar si pe Bursa de la Londra.

Adamescu va gestiona compania. Managementul are mandatinterimar

"Noul leadership al companiei si domnul Adamescu sunt cat depoate de competenti si vor gestiona situatia. Dumnealor au o maimare experienta de retail", a spus Cinca.

Pana la emisiunea de obligatiuni echipa de manageri si cei treiactionari trebuie sa finalizeze negocierile cu 40 de furnizori,trei banci (ING, UniCredit si BRD) si 10 proprietari de spatiiimportanti pentru sustinerea planului de refinantare.

"Mai avem o runda de negocieri cu unul dintre proprietarii despatii, iar daca domnul Adamescu va reusi sa inchida dealul atunciva fi un merit al dumnealui. (...) Cam intr-o luna ne-am fixattermenul sa aducem banii si sa rezolvam finantarea", a adaugatCinca. El spune ca actualul director general al Flamingo, StefanTreiber, are un mandat interimar, iar posibile schimbari deconducere mai pot fi operate dupa un interval de doua luni, infunctie de evolutia companiei.

Momentan insa toti cei care au condus compania sunt implicati incursul emisiunii de obligatiuni si in negocierile cu partenerii.Dragos Simion, fostul presedinte al companiei, acum membru alconsiliului de administratie, a pus la punct planul de refinantare,Cinca urmareste structura comerciala, si Jiri Rizek, fostuldirector general, este consultat.

De unde va veni cresterea consumului?

Pariul actionarilor Flamingo, care va trebui sa aduca impreunain companie 7 mil. euro luna urmatoare, este sustinut de nevoia deutilare a gospodariilor locale, increderea consumatorului ineconomie, investitiile guvernamentale in infrastructura si reluareacreditarii, cu un grad de penetrare redus fata de tarivest-europene sau chiar Ungaria.

"Exista o intarziere a achizitiilor electroIT care va trebuifacute pana la urma. Nevoile se acumuleaza, iar daca planurilepentru infrastructura se demareaza, banii acestia se imprastie ineconomie. Daca nu avem permisiunea FMI, atunci vom avea un 2011 maislab", a spus Cinca.

Pana la momentul previzionat de Flamingo industria seredimensioneaza, prin ajustarea spatiilor comerciale care aveaupana acum 6 - 8 luni un plus de peste 100.000 de metri patrati, iarcompania pregateste o strategie de crestere si pe produsele albe,partea de retail care a inregistrat cea mai mare scadere si care afost neglijata de companiei in ultimii ani in urma concentrarii peIT, segment ce avea pana la inceputul anului cele mai maricresteri.

Noul presedinte al Flamingo, Alexander Adamescu - fiul omului deafaceri Dan Adamescu, nu a facut pana in prezent nicio declaratiecu privire la strategia de restructurare a Flamingo.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470