Burse - Fonduri mutuale

Cine a reuşit să-şi dubleze banii pe Bursa de Valori în luna august pariind chiar pe scăderea pieţelor?

Cine a reuşit să-şi dubleze banii pe Bursa de Valori în luna august pariind chiar pe scăderea pieţelor?

Autor: Andrei Chirileasa

23.08.2011, 00:06 2663

Cu ajutorul certificatelor turbo, produse de investiţii complexe listate anul trecut pe Bursa de la Bucureşti, investitorii au putut să şi câştige bani pe scăderea pieţei, nu doar să piardă, cum s-a întâmplat la căderea din 2008 sau la corecţiile din iunie 2010.

Investitorii care au pariat pe scăderea pieţelor la finele lunii iulie şi au cumpărat cer­ti­fi­cate turbo short pe indicele german DAX (EBDAXTS) au putut câştiga între 140% şi 180%, în condiţiile în care indicele a scăzut cu 23%, având una dintre cele mai mari corecţii în rân­dul pieţelor dezvoltate. La Bucureşti acţiu­nile celor mai importante companii au scăzut în me­die cu 16%, iar SIF-urile au pierdut în medie 20% în termen de trei săptămâni. Puţine au fost titlurile care au reuşit să reziste acestui val de corecţii, astfel că cea mai bună investiţie au fost certificatele turbo.

Ce poţi cumpăra pe Bursă când acţiunile scad?

Certificatele turbo short pe indicii bursieri aduc câştiguri în perioade de scădere a burselor deoarece preţul acestor certificate variază in­vers proporţional cu indicii.

Astfel, la fiecare 1% pe care indicele DAX l-a pierdut în august, pre­ţul certi­ficatelor a crescut în medie cu 6-7% da­torită efectului de levier care intră în formula de calcul a preţului.

Investitorii mai au la dispoziţie şi con­trac­tele turbo long pe preţul aurului (EBGLDTL), care au crescut puternic în august. De regulă, când bursele scad, aurul creşte, iar regula s-a aplicat cu atât mai mult în ultima perioadă, când turbulenţele de pe pieţe i-au împins pe investitori să caute refugiu în active sigure. Aurul a bătut record după record în ultimele săptămâni, iar contractele turbo long pe aur au câştigat până la 90% de la finele lunii iulie.

Şi certificatul index pe preţul aurului (EBGLD) a crescut cu 15% în august, însă ran­da­mentul mai mic se explică prin faptul că acesta nu are levier şi evoluează în acelaşi ritm cu activul suport.

Reversul medaliei: dacă pariezi greşit, poţi pierde toţi banii

În perioade de volatilitate ridicată in­ves­tiţiile în certificate turbo devin foarte ris­can­te din cauză că preţurile activelor oscilează puternic pe parcursul unei zile, crescând astfel şansele ca să fie atinse barierele de preţ (strike price), care duc la închiderea anticipată a emisiunilor.

Aşa s-a întâmplat pe 9 august, când multe emisiuni de certificate şi-au atins barierele şi au fost închise, iar investitorii care au cumpărat acele instrumente au înregistrat pierderi semni­fi­cative. De exemplu, cine ar fi cumpărat certi­fi­cate turbo long EBDAXTL2 pe 8 august la preţul de 24 de lei ar mai fi recuperat mai puţin de 10 lei, după ce emisiunea a fost suspendată pe 9 august, ca urmare a scăderii indicelui DAX sub bariera stabilită, de 5.750 de puncte.

Pe scurt, un certificat turbo are un preţ de exercitare, o barieră şi un preţ de piaţă pentru activul suport pe baza cărora se calculează pre­ţul de piaţă al certificatului. În cazul certifi­ca­telor turbo long, preţul de exercitare al activului este sub preţul de piaţă, iar bariera este situată între preţul de exercitare şi cel de piaţă. De exemplu, în cazul certificatului EBDAXTL1, preţul de exercitare este de 4.750 de euro (echivalentul unei valori de 4.750 de puncte a indicelui DAX), iar bariera este de 5.000 de euro. Cu cât indicele DAX se apropie mai mult de barieră, cu atât preţul certificatului scade, iar levierul creşte. Cu cât indicele DAX creşte, cu atât preţul certificatului creşte şi el. La certifica­tele turbo short este invers: preţul de exercitare al activului este mai mare decât cel din piaţă, iar cu cât preţul din piaţă scade, cu atât preţul certificatului creşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO