Burse - Fonduri mutuale

Cine este omul care câştigă de 14 ori mai mult decât premierul Ponta: preşedintele ASF

Foto: Ion Giurescu, Dan Radu Ruşanu, Mircea Ursache, Daniel Dăianu

Foto: Ion Giurescu, Dan Radu Ruşanu, Mircea Ursache, Daniel Dăianu

Autor: Claudiu Ilioiu

03.02.2014, 17:46 4589

Preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu are un venit net de 14.000 de euro pe lună, fiind cel mai bine plătit angajat din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, dar şi unul dintre cei mai bine plătiţí angajaţi din România, având în vedere că venitul lui lunar este de 14 ori mai mare decât a premierului Victor Ponta.

Într-un comunicat trimis redacţiei ASF spune că  “politica salarială pentru conducerea ASF (cei 9 membri ai Consiliului ASF) este stabilită potrivit legii de înfiinţare a ASF, cu modificările ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite în mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr.94/2013 şi sunt limitate la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al BNR. Nivelul salarizării membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM şi CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al Preşedintelui ASF - echivalentul în lei a 14.000 de euro (informaţia a fost făcută publică încă din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepreşedintelui ASF şi vicepreşedinţilor ASF sunt echivalentul în lei a 12.000 de euro”. Din consiliul ASF fac parte cei nouă membri Dan Radu Ruşanu, Daniel Dăianu, Mircea Ursache, Ion Giurescu şi Corneliu Moldoveanu şi încă patru membri neexecutivi.

Totodată datele comunicatului arată că salariile din cadrul ASF sunt inferioare celor ale conducerii ASF şi au fost stabilite având în vedere nivelul salariilor din industria supravegheată şi reglementată. Nivelul salariilor angajaţilor din cadrul ASF a fost redus în cursul anului 2013 (prin limitarea exceselor salariale şi a veniturilor nejustificate acordate de către fostele comisii de supraveghere). O a doua etapă de reducere va avea loc în anul 2014. Bugetul ASF pentru acest an prevede un nivel al salariilor lunare redus cu mai mult de 15% faţă de momentul comasării fostelor comisii de supraveghere. Măsurile de reducere a salariilor fac parte din politica de organizare şi restructurare a ASF în urma comasării fostelor comisii de supraveghere. Salariile angajaţilor ASF sunt în conformitate cu prevederile art.15 din OUG nr. 93/2012. Nivelul salarial ia în considerare nivelul remuneraţiei acordate unor poziţii şi funcţii similare din piaţa financiară, astfel încât să existe o corelare cu nivelul salariilor din entităţile supravegheate şi să fie asigurată independenţa în actul de supraveghere. Câştigurile salariale lunare prezentate recent în presă sunt eronate (salariile lunare nete ale directorilor ASF nu depăşesc echivalentul în lei a 4.000 de euro şi nu cum eronat au fost vehiculate în presă informaţii potrivit cărora există directori în ASF plătiţi lunar cu sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro). Precizăm, de asemenea, că membrii consiliului nu desfăşoară nicio altă activitate remunerată (cu excepţia celei de cadru didactic), iar conducerea executivă, directorii şi ceilalţi salariaţi ai autorităţii nu primesc niciun spor salarial.

Restructurarea ASF, după comasarea fostelor comisii de supraveghere, face obiectul unei evaluări realizate de consultantul independent PwC Audit. O primă etapă a acestei evaluări a fost încheiată (evaluarea a 162 de persoane cu funcţii de conducere). O a două etapă este în derulare până la 15 februarie 2014 şi presupune o analiză care să identifice modalităţile de optimizare şi eficientizare a structurii organizaţionale a ASF. Evaluarea făcută de consultant va ajuta ASF să promoveze o politică de salarizare care să coreleze veniturile cu performanţa (în acest sens fiind introduse criterii pentru o primă evaluare semestrială, cu termen 30 iunie 2014, a tuturor angajaţilor). În final va rezulta o nouă organigramă.

ASF înţelege întrebarea legitimă dacă Autoritatea răspunde aşteptărilor investitorilor, opiniei publice, industriei supravegheate, dar este nevoie de timp pentru a rezolva chestiuni cu rădăcini structurale. Pentru limitarea perioadei de rezolvare a acestor probleme, două comisii interne au elaborat deja rapoarte de evaluare a activităţii de supraveghere. Episoadele regretabile din ultima perioadă arată că sunt aspecte ale activităţii de supraveghere ce trebuie îmbunătăţite, iar ASF ia măsuri pentru îndreptarea acestor probleme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO