Burse - Fonduri mutuale

Cine nu şi-a pierdut răbdarea pe Bursă putea să câştige şi în iulie

Cine nu şi-a pierdut răbdarea pe Bursă putea să câştige şi în iulie
18.07.2010, 23:40 16

Bursa a oferit în ultimele săptămâni un spectacol tot maideprimant puţinilor investitori care au mai rămas în piaţă înaceastă perioadă, tranzacţiile cu acţiuni depăşind rareori pragulde 2 milioane de euro, în timp ce variaţiile la nivel de indici aufost neobişnuit de mici pentru o piaţă obişnuită cu volatilităţiridicate, ieşind cu greu din banda de plus/minus 1%.
Chiar şi aşa, unele acţiuni au reuşit să se rupă de evoluţiamonotonă a pieţei, aducându-le investitorilor câştigurisubstanţiale. Vedeta lunii iulie a fost până acum Compa Sibiu(CMP), acţiunile producătorului de componente pentru industria autocâştigând 21%, pe fondul unor tranzacţii de 2 mil. lei. Creşterichiar mai mari au consemnat două companii din sectorulconstrucţiilor, Transilvania Construcţii (COTR) şi Comcm Constanţa(CMCM), ale căror titluri au urcat cu 30%, însă pe fondul unortranzacţii foarte mici, care nu au depăşit 1.000 de lei pezi.
Compa se numără printre puţinele companii listate care auînregistrat creşteri semnificative ale afacerilor în primultrimestru (de 64%), beneficiind mai ales de revenirea comenzilorexterne. În plus, spre deosebire de anii precedenţi, Compa aînregistrat şi un profit în creştere, de 1,8 mil. lei, comparativcu 76.000 de lei în primul trimestru din 2009. Compania din Sibiueste controlată de Asociaţia Salariaţilor, care deţine 54,6% dincapital, fiind evaluată în prezent la 20,5 mil. euro.
Titlurile producătorului de avioane şi componente pentru industriaaeronautică Aerostar Bacău (ARS) au înregistrat o creştere de 12,5%faţă de finele lunii iunie. Aerostar urmează să publice astăzirezultatele financiare pe primul semestru, fiind prima companie depe Bursă programată să-şi raporteze situaţiile financiare la şaseluni. În primul trimestru, Aerostar a avut o creştere de 78% aprofitului net faţă de perioada similară a lui 2009, în condiţiileîn care afacerile au rămas constante. Aerostar este controlată defirma Iarom Bucureşti, deţinută de mai multe persoane fizice.
Creşteri semnificative au înregistrat şi titlurile băncii austrieceErste Bank (EBS), precum şi cele ale firmei de intermediere BrokerCluj (BRK), care le-au adus investitorilor câştiguri de 10%,respectiv 9%. Majoritatea titlurilor lichide sunt pe plus faţă definele lunii iunie, SIF Oltenia (SIF5), cea mai tranzacţionatăacţiune de pe Bursă, având un avans de 6,8%.
La polul opus, scăderile au afectat mai ales acţiunile puţinlichide, cum ar fi Armătura Cluj-Napoca (ARM), ale cărei titluri aupierdut aproape 20%. Rulajul acestora nu a depăşit însă 20.000 delei. Acţiunile producătorului de armături pentru instalaţii au fostspeculate în ultimele luni având oscilaţii foarte mari, după cegrupul austriac Herz Armaturen, principalul acţionar, a fostraportat în aprilie că a depăşit pragul de 33% din capital care-lobligă să deruleze o ofertă publică de preluare. Investitorii aumizat pe faptul că austriecii vor face ofertă la un preţ peste celdin piaţă şi au intrat la cumpărare, urcând preţul acţiunilor dincauza ofertei reduse de titluri.
Recent, austriecii au fost raportaţi din nou cu o deţinere mai micăde 33%, astfel că ar putea scăpa de obligaţia lansării ofertei depreluare, ceea ce a spulberat iluziile investitorilor şi adeterminat corecţia preţului acţiunilor. Armătura este una dintrecele mai mici companii de pe Bursă, cu o capitalizare de 1,6 mil.euro. Firma a vut pierderi în ultimii trei ani şi în primultrimestru din 2010.
Alte patru companii au avut scăderi de peste 10% de la începutullunii, cea mai importantă fiind Şantierul Naval Orşova (SNO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO