Burse - Fonduri mutuale

Cine se lupta pentru administrarea averii de un miliard de euro a SIF-urilor

Cine se lupta pentru administrarea averii de un miliard de euro a SIF-urilor
07.04.2009, 00:00 145

Bancheri, brokeri si investitori cunoscuti si-au declarat intentia de a candida pentru locurile in consiliile de administratie ale celor patru SIF-uri care isi aleg in acest an noile conduceri pentru urmatorii patru ani. Actualii administratori ai SIF incearca si ei sa-si pastreze functiile pe care le ocupa, in unele cazuri, de peste zece ani.

Miza o reprezinta administrarea activelor in valoare cumulata de aproape un miliard de euro pe care cele patru SIF-uri le controleaza in prezent.
Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana este de departe cel mai disputat, avand in vedere anvergura numelor care s-au inscris in cursa. Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, Doru Lionachescu, CEO al bancii de investitii Capital Partners, Octavian Radu, proprietarul grupului de firme RTC si Alexandru Parvescu, presedintele Romenergo, sunt cativa dintre investitorii "grei" care vor incerca sa schimbe actuala conducere a SIF Banat-Crisana. Ioan Cuzman, care conduce societatea de investitii din 1994, va incerca la ranul sau sa-si pastreze functia, el fiind unul dintre cei mai longevivi presedinti de SIF.
Investitorii incearca sa aduca un suflu nou in conducerea SIF-urilor, acuzate in dese randuri de lipsa de transparenta si de o atitudine conservatoare in administrarea portofoliilor.
"Actuala echipa de management are un merit in a fi pastrat curat portofoliul SIF Banat-Crisana si de a nu fi implicat societatea in scandaluri. Daca ar fi fost scandaluri ca si la celelalte SIF-uri, nu ne-am fi implicat in acest proiect. Trebuie insa refacuta valoarea pentru actionari si trebuie refacuta pozitia de lichiditate, care este prea subtire fata de necesitatile unei companii financiare intr-o astfel de perioada de criza", afirma Doru Lionachescu, propus de fondurile Morgan Stanley sa le reprezinte in CA la SIF Banat-Crisana. El mai crede ca SIF-ul trebuie sa-si schimbe si atitudinea fata de investitori si sa devina mai transparent in comunicare.
Horia Ciorcila sustine ca nu vrea sa se implice la nivel executiv in cadrul SIF1, dar ca doreste o schimbare a perceptiei investitorilor fata de companie. "Mi se pare un activ foarte valoros. Combinatia de candidati face interesanta aceasta companie."
Un alt bancher cunoscut, Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, candideaza pentru un loc in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor de la SIF Muntenia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO