Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt cei care au în mâini soarta pragului la SIF-uri? Din 330 de deputaţi, doar 22 au acţiuni pe bursă

Cine sunt cei care au în mâini soarta pragului la SIF-uri? Din 330 de deputaţi, doar 22 au acţiuni pe bursă

Autor: Andrei Chirileasa

09.12.2011, 00:07 1358

Deputaţii amână de trei săptămâni dezbaterea proiectului de lege privind ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, iar atitudinea lor arată că majoritatea nu înţeleg importanţa acestui proiect de lege pentru piaţa de capital.

Din analiza declaraţiilor de avere ale celor 330 de deputaţi rezultă că doar 22 dintre ei deţin acţiuni la companii listate de pe bursă. Dintre aceştia, însă, mai puţin de jumătate au portofolii în adevăratul sens al cuvântului şi pot fi consideraţi investitori pe bursă. Majoritatea deputaţilor-investitori sunt din PD-L sau PNL, în timp ce din tabăra PSD doar un singur deputat are acţiuni, la Erste Bank.

Cei mai bogaţi deputaţi-investitori sunt Mariana Stavrositu, soţia lui Iancu Stavrositu, proprietarul firmei de brokeraj Interfinbrok Corporation, care nu şi-a publicat componenţa portofoliului, şi Gheorghe Albu, care deţine acţiuni la SIF-uri în valoare de 1,2 mil. lei. Ambii sunt în grupul parlamentar al PD-L. În total, şapte deputaţi au acţiuni la SIF-uri. Deputatul PNL Damian Florea este şi el în top, cu un pachet de acţiuni la Fondul Proprietatea în valoare de circa 1,37 mil. lei.

Numărul de acţiuni deţinute de fiecare deputat este cel din declaraţiile de avere publicate în luna iunie, iar valoarea a fost calculată pe baza preţurilor de ieri de pe bursă.

În iunie 2009, un grup de 18 senatori şi deputaţi, în frunte cu senatorul PD-L Ovidiu Marian, a iniţiat un proict de lege privind eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri. În noiembrie 2009, Senatul a votat pentru ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%. Apoi, timp de doi ani, proiectul a fost blocat în comisiile Camerei Deputaţilor. În momentul în care Comisia de buget şi finanţe a avizat favorabil proiectul, mulţi investitori au sperat că acesta va trece şi de votul din plen, însă dezbaterea a fost amânată trei săptămâni la rând. În piaţă se vorbeşte că în spatele amânărilor ar fi unii preşedinţi de SIF-uri, care au în continuare influenţă mai ales în tabăra PSD.

Semnal de alarmă pentru brokeri şi bursă: Treziţi-vă şi faceţi ceva până ce nu rămâneţi fără companii şi fără investitori!

Pe 9 ianuarie au loc din nou alegeri la Bursa de Valori Bucureşti, iar lupta se anunţă mai aprigă ca niciodată. Jocurile de culise îi vor ţine în priză pe brokeri în următoarea lună, promisiunile vor fi mai mari decât oricând. Un singur lucru au uitat cei care de aproape şase ani se bat pentru controlul bursei: fără listări bursa nu-şi are rostul, iar listările nu se fac singure. Antreprenorii români, precum Radu Georgescu, s-au săturat să aştepte să-i bage şi pe ei în seamă cineva de la BVB şi se duc să-şi listeze companiile pe alte pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO