Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt noii şerifi ai pieţelor financiare şi cât de „înarmaţi“ sunt să apere bursele şi investitorii

Cine sunt noii şerifi ai pieţelor financiare şi cât de „înarmaţi“ sunt să apere bursele şi investitorii

Gabriela Anghelache, 61 de ani, este preşedintele CNVM din 2001 şi deţine cel mai longeviv mandat de conducere, fiind numită la vârful Comisiei după falimentul FNI. A fost susţinută de PSD la conducere şi în toamna acestui an îi va expira mandatul de cinci ani pentru care a fost aleasă în Parlament în 2007. Este doctor în Economie şi şef al catedrei de monedă la Academia de Studii Economice din Bucureşti din 1999. De la vârful CNVM, ea reprezintă legal autoritatea pieţei de capital, supraveghează operaţiunile şi entităţile pieţei de capital, elaborează şi aprobă reglementările pieţei de capital, participă la elaborarea legislaţiei în materie. Tot ea reprezintă România în cadrul organismelor europene şi internaţionale de reglementare şi supraveghere a pieţelor de capital.

Autor: Roxana Pricop

28.03.2012, 00:07 1745

Noul preşedinte al CNVM este Carmen Negoiţă, susţinută de PDL, care din 2007 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Comisiei, în locul ei pe poziţia de vicepreşedinte va veni din octombrie senatorul Gheorghe Marcu, preşedintele departa­mentului pentru mediul de afaceri, piaţa de capital şi IMM din PSD. Dorina Mihăilescu, susţinută de PSD, a obţinut o prelungire a mandatului de comisar cu încă cinci ani, iar deputatul Gheorghe Albu, susţinut de PD-L, a fost validat drept comisar de Parlament. Ei se vor alătura lui Alexe Gavrilă, numit vicepreşedinte de Parlament anul trecut pentru un mandat de cinci ani, şi lui Lorand Kralik, ales comisar de Parlament în 2010 tot pentru un mandat de cinci ani.

Mandatul de preşedinte al CNVM al Gabrielei Anghelache, al vicepreşedintelui Carmen Negoiţă şi al altor trei comisari iau final în octombrie, însă partidele politice s-au grăbit ca niciodată să le numească succesorii pentru a-şi asigura reprezentarea la vârful autorităţii de reglementare şi după alegerile parlamentare din noiembrie.

Pe umerii CNVM stă supravegherea a companii de 20,5 mld. euro

Este pentru prima dată când Parlamentul validează succesorii actualei conduceri, deşi mandatele nu au expirat încă. Miza unui loc la conducerea autorităţii care monitorizează piaţa de capital este extrem de ridicată la nivel profesional: comisarii sunt responsabili ca piaţa de capital să funcţioneze şi ca investitorii să fie protejaţi. Ei supraveghează cele două burse de valori unde se tranzacţionează companii în valoare de 20,5 miliarde de euro, unde au conturi deschise 90.000 de investitori, dintre care 4.000 de persoane tranzacţionează lunar acţiuni de 100 milioane de euro. Tot ei sunt responsabili ca un nou FNI să nu se mai întâmple, să asigure protecţia celor peste 200.000 de investitori care au investit peste 1,5 mld. euro în fonduri mutuale. Fondul Proprietatea, printre cele mai valoroase companii listate, şi administratorul Franklin Templeton sunt supravegheaţi de CNVM, supravegherea tranzacţiilor cu acţiunile OMV Petrom, cea mai profitabilă companie din România care este listată la Bursa din Bucureşti, revine tot pe umerii CNVM. Mai mult, preşedintele CNVM participă la elaborarea legislaţiei de pe piaţa de capital, aprobă şi elaborează reglementările din domeniu.

Miza este ridicată şi la nivel salarial. Remuneraţiile lunare ale comisarilor CNVM se situează între 5.000 şi 10.000 de euro, fiind printre cel mai bine plătiţi profesionişti de pe piaţa de capital.

Fiecare partid cu comisarul lui

Partidele îşi împart poziţiile de conducere în CNVM în funcţie de algoritmul politic (majoritatea din Parlament) şi nominalizează candidaţii în funcţie de criterii pe care nu le-au făcut publice, iar Parlamentul validează respec­tivele persoane în funcţie. CNVM este o instituţie privată autonomă care se autofi­nan­ţează.

În Polonia, cea mai dezvoltată piaţă de capital din Europa Centrală şi de Est, numirile şefilor autorităţii de supraveghere sunt făcute de Guvern, iar preşedintele autorităţii de supraveghere KNF, responsabilă de supra­ve­gherea nu doar a pieţei poloneze de capital, ci şi a sistemului bancar, a asigurărilor şi pensiilor private poloneze, este numit de primul-mi­nistru, însă persoana în cauză are experienţă în do­meniu. Actualul preşedinte al KNF este Andrzej Jakubiak, fost membru în conducerea Băncii Naţionale a Poloniei şi cu experienţă de peste 15 de ani în supravegherea sistemului bancar.

În România, la CNVM, cu excepţia lui Carmen Negoiţă, absolventă de Drept, care a activat din 2005 în Comisie, şi a Dorinei Mihăilescu, absolventă de ASE, Ştiinţe Politice şi a Colegiului Naţional de Apărare, care a ocupat diferite funcţii în CNVM din 2005, celelalte trei persoane au experienţă redusă sau deloc pe piaţa de capital.

Viitorul vicepreşedinte Gheorghe Marcu a fost propus de PSD şi este preşedintele de­parta­mentului pentru mediul de afaceri, piaţa de capital şi IMM din PSD. Are diplomă de in­giner mecanic şi de economist, în anii nouăzeci a fost director la FPP II Moldova (azi SIF Moldova), însă din 2000 a deţinut numai funcţii publice, fiind în prezent membru în Comisia pentru buget din Senat. Urmează de­pu­tatul Gheorghe Albu, propus de PDL pentru funcţia de comisar. Absolvent de ASE şi doc­tor în economie, Gheorghe Albu a deţinut din 1990 până în prezent doar funcţii publice (se­nator/deputat) şi face parte din fondatorii PD.

Tot de PDL este susţinută şi Ştefania Ferencz pentru poziţia de comisar. Ea a fost consiliera şi şefa de cabinet a premierului Emil Boc. Ştefania Ferencz a ocupat din anul 2004 postul de director al direcţiei fondului imobiliar din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. În perioada 2000-2004, când Emil Boc era deputat, a fost şefa de cabinet a acestuia.

"Sunt adeptul depolitizării instituţiilor de supraveghere a pieţelor financiare şi a numirii de profesionişti cu experienţă pe piaţa de capital. Candidaţii pentru conducerile autori­tă­ţilor de supraveghere ar trebui examinaţi de co­misii independente formate din specialişti, nu din membri de partid", a spus Ion Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana.

11 ani deloc uşori pentru Gabriela Anghelache la cârma CNVM

Cei cinci vor înlocui actuala conducere aleasă în 2007 tot pe criterii politice. Numită în funcţia de preşedinte în 2001, după falimentul FNI, Gabriela Anghelache îşi va încheia man­datul în octombrie, după 11 ani de conducere a celei mai importante autorităţi de pe piaţa de capital. Ea a fost susţinută de PSD în 2001, iar în 2006, când i-a expirat mandatul, a mai primit un an de prelungire, pentru ca în 2007 să obţină un nou mandat de cinci ani. Ea pierdut însă susţinerea partidului PSD. "Mi s-a propus conducerea CNVM în 2001, după falimentul FNI, şi am acceptat. Numirile făcute pentru viitoarea conducere s-au făcut în baza algoritmului politic. Nu ştiu care au fost motivele în baza cărora s-au făcut aceste noi numiri", a spus Gabriela Anghelache, preşe­dintele în funcţie al CNVM. Mandatul va expira pe 2 octombrie.

În timpul celor 11 ani, cât Gabriela Anghelache a condus CNVM, au fost puse bazele pieţei de capital aşa cum există astăzi, au fost create principalele reguli şi norme de supraveghere, penalizări şi sancţiuni menite să asigure protecţia investitorilor. Cu toate acestea, mandatul de conducere al Gabrielei Anghelache nu a fost ferit de scandaluri, cele mai recente fiind cele legate de frauda de la societăţile de brokeraj Broker Cluj, Mobinvest din Oradea. Deşi au fost dese situaţiile în care piaţa i-a reproşat Comisiei că nu este deschisă la modernizarea pieţei de capital, în ultimii ani Comisia a încercat să fie mai deschisă la solicitările pieţei şi a modificat, de exemplu, regulamentul fondurilor mutuale pentru a preveni speculaţiile, a redus comisioanele pentru a veni în sprijinul investitorilor şi brokerilor afectaţi de criză.

"Îmi doresc mult ca noua conducere a CNVM să facă parte din motorul de dezvoltare al pieţei de capital şi nu din sistemul de frânare", a spus Mihai Chişu, broker la societatea IFB Finwest.

La Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private, Parlamentul l-a numit preşedinte pe Marian Sârbu, susţinut de UNPR şi fost ministru al muncii, deşi mandatul de preşedinte al lui Mircea Oancea expiră în iunie. La CSSPP, Sârbu va fi responsabil de supravegherea pensiilor private a peste 5,5 milioane de români, estimate să ajungă la active de 7,5 miliarde de euro în 2017, faţă de 1,7 miliarde de euro, cât sunt acum activele fondurilor private de pensii. Spre deosebire de CNVM, Comisia de pensii a dat dovadă de mai multă deschidere la propunerile pieţei, modificând regulamentul privind transparenţa şi raportările fondurilor de pensii obligatorii în urma unor articole publicate de ZF.

Schimbările de la CNVM

Cine a rămas

Carmen Negoiţă, 47 de ani, absolventă de Drept, este vicepreşedintele CNVM din noiembrie 2007, însă a fost membru în Comisie din iunie 2005. E susţinută de PDL pentru funcţia de preşedinte.

Dorina Mihăilescu, 51 de ani, absolventă de ASE, Ştiinţe Politice şi a Colegiului Naţional de Apărare, a ocupat diferite funcţii în CNVM din 2005. Este susţinută de PSD pentru poziţia de comisar.

Alexe Gavrilă, 54 ani, a fost ales comisar anul trecut pentru cinci ani, fiind susţinut de PNL. E absolvent al Facultăţii de Metalurgie.

A fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei din 2006 până în 2011 şi anterior a fost

secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Lorand Kralik, 46 de ani, a fost ales comisar în 2010, susţinut de UDMR. Absolvent al facultăţilor de Biologie şi Jurnalism. A lucrat ca inginer geolog şi ca redactor la editura Bihari Napló, ulterior ocupând funcţiile de preşedinte şi director.

Nou-veniţi

Gheorghe Albu, 53 de ani, deputat propus de PD-L pentru funcţia de comisar. Absolvent de ASE şi doctor în Economie, Gheorghe Albu a deţinut din 1990 până în prezent doar funcţii publice (senator/deputat) şi face parte din fondatorii PD.

Gheorghe Marcu, 57 de ani, senator propus de PSD pentru funcţia de vicepreşedinte. Este preşedintele departamentului pentru mediul de afaceri, piaţa de capital şi IMM din PSD. Are diplomă de inginer mecanic şi de economist, în anii nouăzeci a fost director la FPP II Moldova (azi SIF Moldova).

Ştefania Ferencz e susţinută de PDL pentru poziţia de comisar. Ea a fost consiliera şi şefa de cabinet a premierului Emil Boc. În perioada 2000-2004, când Emil Boc era deputat, a fost şefa de cabinet a acestuia.

Cine pleacă

Claudia Sava, 43 de ani, absolventă de ASE. Îi expiră mandatul de comisar în octombrie. A fost susţinută de Partidul Conservator la conducerea CNVM. A lucrat la începutul anilor nouăzeci pentru Certinvest şi Pactinvest.

Bogdan Chetreanu, 42 de ani, absolvent de Drept şi al Colegiului Naţional de Apărare, după ce a venit la CNVM, fiind susţinut de PRM, a făcut diferite cursuri de perfecţionare în pieţe financiare. A fost cel mai vizibil comisar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO