Burse - Fonduri mutuale

Cine vrea risc „zero“ dobânda este de 2,2% pe an

Cine vrea risc „zero“ dobânda este de 2,2% pe an

Autor: Roxana Pricop

11.04.2016, 00:07 2453

Titluri de stat în valoare de 619 milioane de lei emise de Ministerul Finanţelor, cu o dobândă de 2,25% pe an, au intrat azi la tranzacţionare la bursa din Bucureşti, oferind astfel posibilitatea investitorilor cu aversiune ridicată la risc să îşi plaseze economiile cu un profit de două ori mai mare decât cel adus de depozitul bancar.

Noile titluri de stat vor ajunge la maturitate în februarie 2020. Valoarea nominală a unui titlu este de 5.000 de lei, aceasta fiind şi suma minimă de intrare pentru un investitor. Dacă investitorul păstrează titlurile de stat în portofoliu până la maturitate, riscul pe care şi-l asumă este zero, urmând să în­ca­seze în fiecare an o dobânda de 2,25%. În prezent, dobânda la un depozit bancar în lei este de circa 1%. Dacă investitorul le vinde înainte de maturitate, atunci există riscul ca preţul pe care îl obţine pe bursă să fie mai mic decât cel pe care l-a plătit având în vedere că preţul unui titlu de stat evo­lu­ea­ză în direcţia inversă faţă de dobânzi. În cazul unei majorări a dobânzii de referinţă de către BNR, preţul titlurilor de stat ar pu­tea înregistra scăderi. Dacă însă dobânda de referinţă scade, pre­ţul titlurilor de stat poate înregistra aprecieri, iar investi­torul poate marca un profit suplimentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO