Burse - Fonduri mutuale

Cine vrea un câştig sigur de 8%-9% pe an în lei şi are răbdare poate să cumpere titlurile de stat Fidelis direct de pe Bursă. Atenţie însă, nu faceţi speculaţie pe astfel de instrumente!

Cine vrea un câştig sigur de 8%-9% pe an în lei şi...

Autor: Liviu Popescu

11.06.2022, 11:30 20230

Toate emisiunile de titluri de stat Fidelis care sunt acum în derulare la Bursa de Valori Bucureşti, adică cele care nu au ajuns încă la scadenţă, sunt sub valoarea nominală de 100% ♦ Cu alte cuvinte, cei care vând acum ies pe pierdere, iar cei care le cumpără şi stau la scadenţă obţin randamente mai mari decât dobânda iniţială.

Pe fondul scumpirilor accelerate, ceea ce a determinat creşterea dobânzii de referinţă din partea BNR şi astfel a creat presiune pe preţul titlurilor de stat, toate finanţările pe care Ministerul Finanţelor le-a adus în ultima perioadă de timp la Bursa de Valori Bucureşti se tranzacţio­nează sub valoarea nominală.

Cu alte cuvinte cei care au subscris în ofertele de titluri de stat Fidelis din ultima perioadă şi vând acum astfel de titluri, din diverse motive precum chiar şi alte oportunităţi mai bune de plasament, ies pe pierdere, date fiind preţurile de tran­zacţionare, la care se adaugă totuşi dobânda acumulată.

Pe de altă parte, cei care aleg să cumpere aceste titluri de stat şi le păstrează până la scadenţă obţin dobânzi chiar şi de 8%-9% pe an comparativ cu 4% pe an cât era dobânda iniţială. „Faptul că le cumperi sub valoarea nominală înseamnă că randamentul creşte. Acest randament (de 8-9% – n. red.) este obţinut doar dacă investitorul rămâne până la scadenţă“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest. 

De exemplu: R2312A, adică emisiunea de titluri de stat Fidelis listată în 7 decembrie 2020 şi cu scadenţa în 4 decembrie 2023, a fost ieri cea mai lichidă de la BVB, cu tranzacţii de 103.000 lei.

Cei care au subscris la această emisiune în iarna lui 2020 şi vor rămâne până la scadenţă au asigurată o dobândă de 4% pe an din parea Ministerului de Finanţe.

Însă cei care vând acum prin BVB ies pe pierdere dat fiind preţul de ieri de 93,74%. Pe de altă parte, cei care cumpără acum la preţul de 93,74% au un randament YTM (yield to matturity) de 8%, arată calculele ZF. Atenţie însă, avertizează Murgoci, nu faceţi speculă pe astfel de instrumente dată fiind lichiditatea destul de scăzută.

„Sunt oportunităţi în schimb pentru cei care nu au intrat iniţial peaceste titluri şi cumpără acum din piaţă. Este un comision care mai erodează un pic din randament, dar şi-l asumă.“

Dar pentru cei care se gândesc să cumpere Fidelis ediţia a opta, a cărei subscriere a început ieri? Să intre la preţul de 100% sau să aştepte listarea să vadă cum evoluează preţul? Este o provocare, răspunde Murgoci.

„Este o provocare pentru cei care se gândesc dacă să cumpere titlurile acum sau să aştepte şedinţa BNR din 6 iulie pentru a vedea efectul asupra preţurilor. Daca există o modificare în sus a dobânzii s-ar putea să avem preţuri sub valoarea nominală. Dar trebuie făcute calcule pentru că apare şi elementul de comison de tranzacţionare din partea brokerului, undeva la 0,1%. Este un joc cu miză, miza fiind randamentul cât mai bun.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO