Burse - Fonduri mutuale

Ciorcilă, BT: Conducerea SIF1 blochează activitatea băncii

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania

03.08.2010, 23:47 51

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, îşi motiveazărecenta demisie din funcţia de membru al Consiliului deAdministraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) prin incompatibilitateapoziţiei cu modul abuziv în care conducerea SIF blocheazăactivitatea băncii.

"Am demisionat din funcţia de membru al CA SIF Banat-Crişanadatorită incompatibilităţii poziţiei mele în această societate cumodul abuziv în care conducerea SIF blochează activitatea BănciiTransilvania contestând în justiţie operaţiuni curente precumdeschiderea de noi unităţi sau schimbarea structurilor de conducerea unor unităţi teritoriale, un număr de 11 acţiuni fiind intentatedoar pe aceste teme. Majorarea de capital social este de asemeneaatacată în justiţie, fapt care amână derularea acestei operaţiunişi împiedică întărirea poziţiei pe piaţă a băncii. Nu înţelegmotivele acestor atacuri concertate împotriva celei mai mari băncicu capital privat românesc şi sper ca ele să înceteze", a declaratHoria Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (simbol bursierTLV).

Pe de altă parte, Ioan Cuzman, preşedintele SIF1, spune că nule-a pus piedici membrilor băncii din cadrul CA al SIFBanat-Crişana.

"Din partea noastră există toată deschiderea pentru BancaTransilvania, nu le-am pus niciodată piedici. Procesele intentatede noi nu au nimic personal, ci sunt motivate de faptul că noiaflăm de acţiunile întreprinse de bancă târziu, după înregistrareala Registrul Comerţului şi deschidem proces pentru a nu fiîncălcată legea. Unul dintre procese l-am iniţiat pentru că nu afost respectat votul cumulativ la AGA derulată de bancă înaprilie", spune Ioan Cuzman.

Horia Ciorcilă alături de Claudiu Silaghi, fost preşedinte albăncii, au demisionat vineri, 30 august, din funcţia deadministratori, după un mandat de doar câteva luni. Numirea celordoi în CA a funcţionat drept soluţie de stingere a litigiilordintre conducerea SIF şi grupul de investitori constituit în jurulBăncii Transilvania.

Conducerile celor două companii s-au şicanat reciproc prinprocese timp de mai mult de un an. Conflictul dintre conducereaSIF1 şi conducerea Băncii Transilvania a izbucnit după AGA de laSIF1 din aprilie 2009, când conducerea SIF a anulat voturile unuigrup de investitori prezumaţi că ar fi acţionat în mod concertat cuBanca Transilvania, limitând accesul acestora în Consiliul deAdministraţie.

Horia Ciorcilă şi Claudiu Silaghi au fost trimişi în judecată deprocurorii DIICOT, sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capitalşi de folosirea unor informaţii privilegiate în procesul detranzacţionare a acţiunilor băncii. Săptămâna trecută ComisiaNaţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat conducerea SIF1 săconvoace acţionarii pentru a analiza oportunitatea menţinerii luiCiorcilă şi Silaghi pe poziţiile deţinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO