Burse - Fonduri mutuale

Ciorcila s-a retras de la SIF1 dupa nici o saptamana

Ciorcila s-a retras de la SIF1 dupa nici o saptamana

Horia Ciorcila

03.05.2009, 18:10 31

Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania (TLV), a demisionat din Consiliul de Administratie de la SIF Banat-Crisana (SIF1) la finele saptamanii trecute, la mai putin de o saptamana dupa ce fusese ales, contestand modul cum s-au desfasurat alegerile.

Ciorcila nu vrea astfel sa intre in conflict de interese cu banca pe care o conduce, dupa deciziile luate anterior de conducerea SIF pe care el le considera aberante.
"Imi dau demisia si las actualul management sa-si faca datoria. Noi am contestat modul de desfasurare a AGA. Actiunile concertate din cauza carora au fost anulate voturile sunt de domeniul fanteziei", a declarat Horia Ciorcila, citat de Mediafax.
El nu s-a hotarat inca ce masuri va lua pentru a contesta deciziile luate de actionari la adunarea anuala de la SIF Banat-Crisana (SIF1).
Actiunile SIF Banat-Crisana au inregistrat anul acesta cel mai mare avans dintre cele ale SIF-urilor, cu o apreciere de la inceputul lui 2009 de 75%, mult peste cresterile inregistrate de piata.
Aceasta in conditiile in care indicele BET de-abia a reusit sa depaseasca recent nivelul de la sfarsitul anului trecut.
Cresterile au venit si pe fondul asteptarilor privind schimbarea managementului societatii si optimismului investitorilor cu privire la prezenta presedintelui Bancii Transilvania in board-ul societatii.
Mai multi actionari cu care Banca Transilvania actioneaza, potrivit SIF, in mod concertat, precum BT Asset Management si fondurile de investitii administrate de societate, care detin 17,5% din capital, au avut limitat dreptul de vot la 1% in adunarea generala si li s-au anulat un numar de voturi.
Totodata, mai multe firme care ar actiona concertat cu Catalin Chelu si care detin 2,064% din capital au avut si ele limitat dreptul la vot la 1%.
Masura s-a aplicat si pentru drepturile de vot ale fondului de investitii Broadhurst Investments, care controleaza 1,19% din actiunile SIF Banat-Crisana.
O parte dintre actionarii SIF Banat-Crisana acuzati de conducerea SIF ca actioneaza in mod concertat cu Banca Transilvania au solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa analizeze modul de desfasurare a adunarii generale si sa amane autorizarea administratorilor alesi sambata pana la incheierea investigatiilor, sustinand ca voturile au fost fraudate.
Actionarii au trimis, joi, o scrisoare CNVM prin care solicita institutiei sa confirme ca nu au actionat concertat in cadrul adunarii generale.
Totodata, actionarii cer Comisiei sa oblige SIF Banat-Crisana sa reconvoace AGA pentru alegerea membrilor Consiliului de Administratie (CA).
 
Transilvania a rascumparat 14,7 mil. actiuni
Banca Transilvania a profitat de caderea Bursei din acest an si a achizitionat actiuni proprii reprezentand 1,394% din capitalul social, prin programul de rascumparare, pentru care a platit 11,8 milioane de lei. Institutia de credit a achizitionat 14,7 milioane de actiuni, la preturi medii cuprinse intre 0,6111 lei si 1,2614 lei, potrivit raportarilor remise Bursei de intermediarul operatiunilor, BT Securities. Banca a derulat intre 8 ianuarie si 30 aprilie un program de rascumparare a maxim 52,9 milioane de actiuni proprii, respectiv 5% din capitalul social. Pretul maxim aprobat de actionari pentru derularea programului a fost de 4 lei/titlu, insa cotatia maxima a titlurilor bancii la Bursa in perioada de derulare a programului a fost de 1,28 lei/unitate.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO