Burse - Fonduri mutuale

Circa 7 mld. euro au alocat investitorii până miercuri după-amiază pentru a împrumuta Guvernul Cîţu în prima ieşire de eurobonduri din 2021. Oferte mai mari pentru titlurile pe 12 ani. Ministerul Finanţelor va decide care este suma pe care o împrumută

Circa 7 mld. euro au alocat investitorii până miercuri...

Autor: Liviu Popescu

07.04.2021, 14:52 1044

La ora 14:40, investitorii aveau plasate ordine de 7 miliarde de euro pentru a împrumuta Guvernul României în prima emisiune de eurobonduri din 2021, potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg. Oferte mai mari sunt pe tranşa cu maturitatea de 12 ani, însă nu se menţionează ce sumă.

Ministerul Finanţelor, condus de Alexandru Nazare, a ieşit pe 7 aprilie 2021 să se împrumute de pe pieţele externe, în prima astfel de operaţiune din acest an şi prima din mandatul acestuia.

Miercuri după-amiază, spread-ul de dobândă era mai mic faţă de cel de dimineaţă, de la midswap plus 225 puncte de bază pentru emisiunea pe 12 ani, la MS plus 205 puncte de bază. Pe de altă parte, emisiunea pe 20 de ani avea o dobândă formată din MS plus 245 puncte de bază faţă de 265 puncte de bază azi dimineaţă.

Pentru ambele tranşe, dobânda (cuponul) este fixă, plătibilă anual. Valoarea împrumutului va fi publicată după ce se strâng ofertele de la investitori, iar preţul se va forma în funcţie de cerere. Cel mai probabil, valoarea va fi publicată astăzi, după ora 18.00.

Potrivit datelor Bloomberg, această finanţare prin eurobonduri are ca bookrunners BNPP, Citi, HSCB, Raiffeisen, Societe Generale, UniCredit.

Pentru 2021, guvernul are de finanţat un deficit de aproape 80 miliarde de lei, adică 7,16% din PIB.

În anul 2021 necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproximativ 80 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2021, în sumă de aproximativ 51 miliarde lei.

Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, se estimează ca deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de cca 48% din surse interne şi de 52% din surse extern. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO