Burse - Fonduri mutuale

Claudiu Doroş, CEO şi preşedinte Evergent: Vom continua sa alocăm sume considerabile fondului de dividende. Pentru Banca Transilvania, anticipăm continuarea unui trend pozitiv. Petrom a contribuit substanţial la performanţa portofoliului şi ne aşteptăm ca tendinţa să continue

Claudiu Doroş, Evergent Investments: Este important de menţionat că există o serie de factori care pot întârzia reflectarea imediată a acestor rezultate în cotaţiile bursiere. Percepţiile investitorilor, sentimentul general din piaţă sau alte influenţe externe pot contribui la această discrepanţă temporară, la fel cum tot aceşti factori suntem convinşi că vor duce la o corecţie pozitivă a discountului pe termen lung.

Claudiu Doroş, Evergent Investments: Este important de menţionat că există o serie de factori care pot întârzia reflectarea imediată a acestor rezultate în cotaţiile bursiere. Percepţiile investitorilor, sentimentul general din piaţă sau alte influenţe externe pot contribui la această discrepanţă temporară, la fel cum tot aceşti factori suntem convinşi că vor duce la o corecţie pozitivă a discountului pe termen lung.

Autor: Liviu Popescu

02.09.2024, 11:30 1009

Evergent Investments (EVER), a obţinut un rezultat net record de 250 mil. lei în prima jumătate a anului, de 2,6 ori peste bugetul pentru această perioadă, pe fondul unor vânzări de acţiuni Banca Transilvania la maxime pentru încadrarea în limitele prudenţiale şi prin administrarea portofoliului, atât prin reducerea unor deţineri despre care fondul a considerat că nu vor performa în perioada următoarea, şi încasarea de dividende. Cum s-ar putea reflecta acest rezultat în remunerarea investitorilor?

„Avem o politică predictibilă de dividende de 15 ani, iar destinaţia profitului net calculat la finalul anului 2024 va fi propusă de Consiliul de administraţie în aprilie 2025 şi va fi supusă votului acţionarilor. Vom continua sa alocăm sume considerabile fondului de dividende, astfel încât acţionarii să beneficieze direct de aceste rezultate pozitive, dar şi programe de răscumparare, parte a mixului de remunerare a actionarilor nostri. De asemenea, ca în fiecare an o parte semnificativă din profit va fi reinvestită pentru a susţine proiectele în derulare şi pentru a valorifica noi oportunităţi de creştere pe termen lung. Aşa am reuşit să triplăm valoarea activelor noastre în ultimii 15 ani”, spune Claudiu Doroş, director general şi preşedinte al Evergent.

Cele mai recente date, cele de la S1/2024, arată că Evergent Investments avea o deţinere de 5,358% din capitalul social al băncii de la Cluj, echivalentul unei investiţii de 1,4 mld. lei, adică 38,3% din activul total al fondului. La final de 2023 deţinerea era de 5,99%, adică 39,35% din activ.

Evergent vede în continuare potenţial la banca de la Cluj, potrivit directorului general al celui mai performant fond de investiţii alternative de la începutul anului 2024 din cele cinci listate la Bursa de Valori, cu un randament de 14% al preţului acţiunilor. Interviul integral poate fi citit mai jos. Dar de ce nu se văd încă rezultatele financiare record în preţul acţiunilor EVER?

„Este important de menţionat că există o serie de factori care pot întârzia reflectarea imediată a acestor rezultate în cotaţiile bursiere. Percepţiile investitorilor, sentimentul general din piaţă sau alte influenţe externe pot contribui la această discrepanţă temporară, la fel cum tot aceşti factori, suntem convinsi ca vor duce la o corecţie pozitivă a discountul pe termen lung. Suntem încrezători că pe măsură ce investitorii vor recunoaşte valoarea companiei noastre, preţul acţiunilor va evolua în acelasi ritm cu performanţele activelor noastre”.

Evergent are o capitalizare bursieră de 1,4 miliarde de lei. La iunie 2024 activele nete ale fondului – date de valoarea investiţiilor acestuia – erau de 3,1 mld. lei, rezultând aşadar un discount de tranzacţionare. În ultimul an activele au urcat cu 39% dar capitalizarea cu 16%. De ce?

„Credem că discrepanţa dintre creşterea activelor şi a capitalizării este rezultatul percepţiei investitorilor faţă de sectorul din care facem parte, din cauza unor tare ale trecutului, însă Evergent Investments este orientat spre viitor. Diferenţa dintre performanţa Evergent Investments, măsurată prin valoarea activelor nete în creştere cu 39% şi capitalizarea actuală a companiei este o mare oportunitate pentru investitori, o spun cu convingere”, continuă Doroş.

Mai jos, oportunităţile de investiţii pe care le vede Evergent, direcţiile de dezvoltare a portofoliului – acţiuni, imobiliare, agricultură - rebrandingul şi evoluţia Bursei de Valori.

1.            Cum vedeţi evoluţia pieţei de capital în ultimul an? Cum apreciaţi evaluările companiilor listate? A urcat bursa prea mult sau aprecierile sunt justificate de rezultatele financiare?

Evoluţia pieţei de capital din România în ultimul an a fost remarcabilă, Bursa de Valori Bucureşti fiind una dintre cele mai performante pieţe de capital la nivel mondial. Indicele BET a înregistrat o creştere de 45,2% în ultimele 12 luni, depăşind semnificativ performanţele relevantilor indici S&P 500 (Ă22,7%) şi Nasdaq Composite (Ă28,6%). Indicele BET a crescut in S1 2024 cu 19%, peste S&P 500(Ă14%) si peste DAX (Ă9%). Aceste rezultate reflectă o consolidare a pieţei romanesti de capital, susţinută de factori macroeconomici favorabili, precum scăderea inflaţiei şi aşteptările privind relaxarea politicilor monetare, dar si de trecerea pieţei romanesti de capital în categoria celor emergente în ierarhia MSCI şi majorarea contribuţiilor la fondurile de pensii private Pilon II.

În general, evaluările companiilor listate la BVB sunt justificate de performanţele financiare solide raportate de acestea şi de politicile de dividend încă atractive. Creşterile de preţuri ale acţiunilor au fost corelate cu rezultatele financiare publicate pentru trimestrul I al anului 2024, confirmând o anumită sustenabilitate a trendului de crestere.

În sectorul bancar, Banca Transilvania a demonstrat capacitatea de a depăşi constant estimările analiştilor. Banca înregistreaza performanţe financiare superioare în sector an de an, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) este aproape dublă faţă de valoarea mediană înregistrată de bancile din regiune în 2024. Investitorii recunosc valoarea Băncii Transilvania şi perspectivele sale solide de creştere, acţiunile băncii sunt tranzacţionate la un raport P/BV de aproximativ 1,5 peste valoarea mediană de 1 a băncilor din regiune.

În sectorul energetic, SNP continuă să aibă potenţial de creştere datorită bilanţurilor solide şi perspectivelor de distribuire a dividendelor atractive pe termen lung. În cazul unor producători precum H2O, SNN şi SNG, preţurile acţiunilor par să reflecte deja rezultate financiare in scadere (H2O scadere profit S1 cu 32%, SNN scadere profit S1 cu 35%, SNG - scadere profit T2 cu 17%).

Considerăm că acţiunile din sectorul utilităţilor (TEL, EL şi TGN) au avut o performanţă peste aşteptări în ultimul an, parţial datorită creşterilor de tarife implementate. Aceste majorări au fost necesare pentru a recupera pierderile din trecut, cauzate de creşterile de costuri din 2022. În contextul reglementărilor actuale, care limitează veniturile companiilor de utilităţi, singura modalitate sustenabilă de a genera profit pe termen lung rămâne extinderea bazei de active reglementate. Prin urmare, programe ample de investiţii sunt esenţiale pentru a spori profitabilitatea pe termen lung. Totuşi, majorarea ratei reglementate de către ANRE, de la 6,39% la doar 6,94% pentru următorii cinci ani, este insuficientă. În plus, perspectivele de profitabilitate pe termen lung ar putea indica o supraevaluare a acestor companii deoarece investiţiile realizate din fonduri europene nu sunt recunoscute în baza de active reglementate.

In concluzie, companiile mari listate la BVB au capacitatea de a genera profitabilitate pe termen lung, corespunzator si evaluarile in piata au o anumita rezilienta.

2.            Maximele istorice atinse de TLV determină Evergent să vândă din acţiunile băncii pentru a se încadra în limitele de gestionare a expunerii. Cum vedeţi aceste limite? Ar trebui modificate?

Limitele prudenţiale sunt mecanisme eficiente pentru a evita concentrarea excesivă a riscului şi pentru a asigura o diversificare adecvată a portofoliului. Protejeaza, astfel, stabilitatea financiară a portofoliilor fondurilor de investitii alternative. Deci, nu considerăm ca ar trebui modificate.

3.            Cum vedeţi evoluţia acţiunilor bancare în contextul scăderii inflaţiei şi a diminuării ratei de politica monetară?

Sectorul bancar se află într-o poziţie avantajoasă pentru a capitaliza creşterea economică şi calitatea portofoliilor de credite. Ratele dobânzilor au început un ciclu de scădere favorabil economic pe termen mediu şi lung. Relaxarea treptată a politicilor monetare va stimula activitatea de creditare, iar băncile vor continua să opereze cu marje atractive de profit şi în perspectiva pozitivă analizata de BNR, care subliniază temperarea inflaţiei peste aşteptări şi creşterea solidă a economiei.

4.            Care sunt investiţiile care au susţinut atingerea unor rezultate financiare record pentru Evergent?

În semestrul I al anului 2024, EVERGENT a atins rezultate financiare record datorită unor investiţii strategice şi decizii bine calibrate de gestionare a portofoliului. Rezultatul net, de 250 milioane lei, are două componente profitul net şi câştigul net realizat din vânzarea activelor financiare clasificate la valoarea justă prin alte elemente ale rezultatului global. Profitul net a fost de 122,5 milioane lei, la care o contributie semnificativă au avut-o dividendele Bancii Transilvania, una din cele doua ancore principale ale portofoliului nostru listat, şi a dividendului special BRD - Groupe Société Générale. Câştigul net a fost de 127,5 milioane lei, provenit din vânzărilor actiunilor TLV în contextul creşterii cotaţiilor bursiere, pentru încadrarea în limitele prudenţiale, dar şi prin reducerea unor poziţii din portofoliu care considerăm că nu vor performa în perioada următoare.

5.            Ce randamente aţi obţinut în ultimul an pe cele mai importante clase de active: acţiuni, imobiliar, private-equity? De unde vă aşteptaţi să obţineţi cele mai mari randamente în următorul an şi de ce?

Am obţinut randamente semnificative din portofoliul de acţiuni listate, în special din sectoarele financiar-bancar şi energetic. Banca Transilvania şi OMV Petrom au fost sursele principale de creştere, oferind randamente considerabile atât prin aprecierea preţului acţiunilor, cât şi prin dividendele primite.

Pentru Banca Transilvania, anticipăm continuarea unui trend pozitiv, susţinut de creşterea sa organică şi de politicile de recompensare a acţionarilor prin dividende şi acţiuni gratuite. Performanţele remarcabile din primul trimestru al anului 2024 şi proiecţiile pentru întregul an indică un profit record, ceea ce ne face să fim încrezători în obtinerea unor randamente ridicate si in 2025.

OMV Petrom a contribuit substanţial la performanţa portofoliului nostru şi ne aşteptăm ca această tendinţă să continue, din acest motiv am crescut semnificativ expunerea pe această companie.

Însa, continuam să monitorizăm piaţa pentru a identifica şi valorifica alte oportunităţi de investiţii care pot apărea.

În ceea ce priveşte proiectele noastre imobiliare, parte componentă a Portofoliul Private equity, sunt în diverse stadii de dezvoltare şi de obtinere a avizelor de urbanism, poziţionându-ne favorabil pentru a valorifica în viitor tendinţele din piaţa imobiliară. Toate proiectele noastre continuă, dar ritmul este impus de timpul necesar obţinerii acestor autorizaţii, în 2024 a crescut şi mai mult durata necesară pentru obţinerea autorizaţiilor, poate în context electoral. De menţionat că cererea ramane în continuare solidă şi va fi susţinută de scăderea dobânzilor, iar oferta va rămâne limitată în special în Bucureşti şi alte oraşe mari.

În agribusiness, un sector preferat de EVERGENT Investments, ne confruntăm cu provocări semnificative cauzate de schimbările climatice. Deja observăm consecinţele temperaturilor extrem de ridicate în Romania, secetă severă, dar şi ploi torentiale cu grindina. Deficitul de apă devine o problemă critică şi în România. În faţa acestor ameninţări tot mai mari, ne pregătim strategia şi adaptăm investiţiile pentru a ne proteja proiectele din agribusiness.

6.            Rezultatul net este de 2,6 ori peste bugetul pe 2024. Care este destinaţia acestuia? Vin dividende mai mari la anul? De ce rezultatele foarte bune nu se reflectă încă în preţul acţiunilor?

Rezultatul net al EVERGENT Investments, care a depăşit de 2,6 ori bugetul pe 2024, reflectă succesul strategiei noastre de investiţii. Avem o politică predictibilă de dividende de 15 ani, iar destinaţia profitului net calculat la finalul anului 2024 va fi propusă de Consiliul de administraţie în aprilie 2025 şi va fi supusă votului acţionarilor. Vom continua sa alocăm sume considerabile fondului de dividende, astfel încât acţionarii să beneficieze direct de aceste rezultate pozitive, dar şi programe de răscumparare, parte a mixului de remunerare a actionarilor nostri. De asemenea, ca în fiecare an o parte semnificativă din profit va fi reinvestită pentru a susţine proiectele în derulare şi pentru a valorifica noi oportunităţi de creştere pe termen lung. Aşa am reuşit să triplăm valoarea activelor noastre în ultimii 15 ani.

Cu privire la preţul acţiunilor, este important de menţionat că există o serie de factori care pot întârzia reflectarea imediată a acestor rezultate în cotaţiile bursiere. Percepţiile investitorilor, sentimentul general din piaţă sau alte influenţe externe pot contribui la această discrepanţă temporară, la fel cum tot aceşti factori, suntem convinsi ca vor duce la o corecţie pozitivă a discountul pe termen lung. Suntem încrezători că pe măsură ce investitorii vor recunoaşte valoarea companiei noastre, preţul acţiunilor va evolua în acelasi ritm cu performanţele activelor noastre.

7.            Cum apreciaţi dinamica acţiunilor EVER de la inceputul acestui an? Ce fel de investitori tranzactionează EVER: a crescut ponderea celor străini sau a celor din România?

Acţiunile EVER au avut un trend ascendent de la începutul anului 2024, cu o creştere semnificativă începuta în martie, care a continuat până la un maxim de 1,52 lei/acţiune în iulie. În august s-a repliat într-un nivel uşor inferior până la 1,46 lei/acţiune, unde pare să se consolideze. Totuşi, acţiunea EVER rămâne subevaluată în raport cu valoarea activelor, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru investitori.

Analiza datelor din structura acţionariatului EVERGENT arata că interesul investitorilor individuali români este în creştere, ponderea acestora a crescut în ultimul an, indicând o încredere sporită în evoluţia companiei. Ponderea investitorilor români este mai mare decât a celor străini. Numărul total al acţionarilor continuă să scadă, reflectând o consolidare a deţinerilor. Este o evoluţie firească într-un context de piaţă în care investitorii îşi ajustează constant portofoliile în funcţie de performanţele şi perspectivele companiei.

8.            Cum au perceput investitorii rebrandingul EVER?

Rebrandingul din 2021 a fost foarte bine primit de investitori, comunicat de noi şi înţeles de aceştia drept o evoluţie naturală a companiei, în linie cu strategia de dezvoltare şi guvernanţă a acesteia. Analiza datelor arata că, începând cu 2022, tendinţa generală a fost de apreciere a preţului acţiunii EVER, în special în 2023 şi 2024, iar numărul investitorilor individuali este în creştere, la fel ca şi deţinerile acţionarilor instituţionali. Aceste aspecte reflectă, cu siguranţă, încrederea investitorilor în strategia companiei şi, până la urmă, în capacitatea noastră de a crea valoare pe termen lung.

9.            Cum apreciaţi discountul de tranzacţionare? Este mare, este mic?

Oanaliză financiară riguroasă nu susţine un discount mare, dimpotrivă, în cazul acesta infirmă marimea actuală a discountului. În condiţiile în care avem performanţe financiare remarcabile, o politică predictibilă de dividend, programe de răscumparare, oferte publice şi o guvernanţă corporativă aliniată la cele mai bune practici internaţionale, suntem convinşi că investitorii de la BVB vor remarca oportunitatea şi o vor valorifica prin creşterea ponderii acţiunii EVER în portofoliile individuale şi profesionale.

10.          Activele au urcat într-un an cu 39% dar capitalizarea Evergent cu 16%. De ce?

Credem că discrepanţa dintre creşterea activelor şi a capitalizării este rezultatul percepţiei investitorilor faţă de sectorul din care facem parte, din cauza unor tare ale trecutului, însă EVERGENT Investments este orientat spre viitor.

Diferenţa dintre performanţa EVERGENT Investments, măsurată prin valoarea activelor nete în creştere cu 39% şi capitalizarea actuală a companiei este o mare oportunitate pentru investitori, o spun cu convingere.