Burse - Fonduri mutuale

Clubul milionarilor discreti de pe Bursa : Cine sunt investitorii care-l sustin pe Verestoy in razboiul de milioane de euro cu Rompetrol

Clubul milionarilor discreti de pe Bursa : Cine sunt investitorii care-l sustin pe Verestoy in razboiul de milioane de euro cu Rompetrol
26.11.2009, 23:04 2081

Noua investitori, care detin actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) invaloare de peste 17 milioane de euro (la pretul de ieri), se luptade cateva luni cu grupul Rompetrol, incercand sa obtina un pret catmai mare in oferta publica de preluare pe care kazahii de laKazMunaiGaz sunt obligati sa o lanseze.

Adrian Andrici, unul dintre cei mai experimentati investitori depe Bursa, si Sorin Apostol, directorul general al KBC Securities,una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata locala, suntdoi dintre investitorii care au pornit alaturi de senatorul UDMRAttila Verestoy un razboi deschis cu grupul Rompetrol, dupa ce aucerut, in septembrie, convocarea adunarii generale a actionarilorla Rompetrol Rafinare (RRC) si alegerea membrilor Consiliului deAdministratie prin metoda votului cumulativ.

Alaturi de cei trei, din grupul celor noua actionari care detin5,08% din actiunile Rompetrol Rafinare mai fac parte fiul luiAttila Verestoy, omul de afaceri Adrian Tuluca, proprietarulagentiei de publicitate Propaganda, si o firma controlata deacesta, Propaganda Consult SRL, Ilie Stoichescu, fost administratoral grupului telecom RDS&RCS, Virgil Mateescu si Ioan MarinGheorghiu, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucurestide Ernst & Young, auditorul Rompetrol.

Verestoy detinea la inceputul lunii iunie un pachet de 1,68% dinactiunile RRC, conform declaratiei de avere, participatie evaluatala 5,7 mil. euro la cotatiile de ieri. El avea si un pachet de 3,3%din Rompetrol Well Services (PTR), cealalta companie listata agrupului Rompetrol, in valoare de circa 1 mil. euro. Senatorul UDMReste unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursa de laBucuresti, cu un portofoliu de aproape 10 mil. euro.

Clubul tinerilor milionari

Adrian Andrici si Sorin Apostol, ambii in varsta de 34 de ani,se numara si ei printre investitorii experimentati de pe Bursa,avand portofolii de milioane de euro fiecare, insa cei doi suntmult mai discreti, singurele indicii privind activitatea lor fiinddate de unele raportari de pe piata RASDAQ. Cei doi sunt asociatiin mai multe afaceri si controleaza impreuna postul de radio CityFM.

Andrici detine un pachet de 20,8% din actiunile companiei deconstructii Socot Targu Mures (SCTO), evaluat pe Bursa la circa 1,6mil. euro, si 9,6% din actiunile constructorului Cominco Bucuresti(COBS), in valoare de circa 640.000 de euro. El mai detine 33% dinproducatorul de mase plastice Firm Recom Bucuresti (FIMR), unde avandut recent 1% din actiuni pentru 160.000 de euro. La acest pret,participatia sa ar valora circa 5 mil. euro.

Andrici mai detine actiuni la Automobile Craiova (AUCS), unde acontestat oferta de preluare derulata de Ford, dupa ce a vandut lainceputul anului actiuni AUCS de 250.000 de euro. El a avut inportofoliu si 51% din actiunile producatorului de bere Haber Hateg,pachet pe care l-a cedat in 2008 grupului Heineken printr-otranzactie a carei valoare nu a fost facuta publica, dar care ar fiputut depasi 2 mil. euro, avand in vedere pretul actual alactiunilor pe RASDAQ.

CNVM l-a amendat in 2007 pe Andrici cu 887.000 de lei (210.000de euro), pentru o serie de tranzactii realizate cu actiuni Petrom(SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC).

Sorin Apostol, care a vandut in 2006 firma de brokeraj SwissCapital catre grupul belgian KBC, detine la randul sau participatiisemnificative la Socot (14,4%) si Cominco (10%), evaluate pe Bursala 1,8 mil. euro. El mai este asociat cu Andrici in firma Pro RealEstate Development SRL si detine un pachet semnificativ de actiunila retailerul de imbracaminte TinaR, unde printre actionari senumara si Ilie Stoichescu, un alt membru al grupului de investitoride la RRC.

Stoichescu, 41 de ani, a vandut in 2007 participatia de 4,18% pecare o detinea in cadrul Cable Comunication Systems, firma carecontroleaza RDS&RCS, pentru circa 5,17 milioane de euro.

Miza razboiului cu Rompetrol

Cei noua investitori au cerut initial convocarea AGA pentrualegerea administratorilor prin metoda votului cumulativ, incercandsa obtina astfel reprezentare in conducerea companiei, si au acuzatlipsa de transparenta a grupului Rompetrol dupa preluareapachetului majoritar de actiuni de catre grupul kazah KazMunaiGazde la omul de afaceri Dinu Patriciu.

Grupul Rompetrol s-a opus convocarii AGA, desi in mod legal arfi trebuit sa dea curs cererii grupului de actionari, astfel cadisputa a ajuns in instanta.

Principala miza o reprezinta insa oferta de preluare pe caregrupul Rompetrol si kazahii trebuie sa o lanseze pentruparticipatiile minoritare ale Rompetrol Rafinare.

Actionarii minoritari incearca sa obtina un pret cat mai mare,in timp ce kazahii sunt interesati sa plateasca cat mai putin.Intr-un comunicat recent, grupul celor noua investitori lasa sa seinteleaga ca un pret corect pentru titlurile RRC ar trebui sa fiede minim 0,115 lei/actiune, care este pretul de conversie alobligatiunilor Rompetrol detinute de statul roman in actiuni.Statul detine obligatiuni RRC de aproape 600 mil. euro care artrebui sa fie rascumparate de companie anul viitor.

La un pret de 0,115 lei/actiune, minoritarii de la RRC ar primicu 70% mai mult decat valoarea actuala de pe Bursa, iar pachetelecelor noua investitori ar valora aproape 29 mil. euro, fata de 17mil. euro in prezent.

Grupul Rompetrol mai are ragaz pana luni, 30 noiembrie, sadepuna la CNVM rapoartele de evaluare pentru ofertele de la RRC siPTR. Cei noua actionari au cerut CNVM sa amendeze grupul Rompetrolpentru ca nu s-a incadrat in termenele anterioare si sa-i limitezedreptul de vot in AGA la 33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO