Burse - Fonduri mutuale

CNP estimeaza ca BET-ul va creste cu 14%

14.02.2008, 20:19 11

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca indicele BET va inregistra la sfarsitul acestui an o crestere de 14% fata de finele lui 2007, sub avansul de 22% inregistrat in 2006 si 2007, avand in vedere debutul nefavorabil de an determinat de criza internationala si nivelul tot mai redus al investitiilor la Bursa.
Avand in vedere ca indicele BET a scazut de la inceputul anului cu 25%, acesta ar trebui sa castige 57% in urmatoarele 10 luni pentru a incheia anul la nivelul de 11.200 de puncte prognozat de CNP.
Analistii CNP vad un potential de crestere mai mare pe piata RASDAQ, estimand pentru acest an o crestere a indicelui RASDAQ-C cu 46%, fata de finalul anului trecut, dupa ce anul trecut a castigat 96%. Nivelul de 6.800 prognozat pentru indicele RASDAQ-C pentru sfarsitul de an este cu aproape 75% mai mare decat cel din prezent.
"S-ar putea sa asistam la incheierea unui ciclu de dezvoltare al BVB, in sprijinul acestei idei venind nivelele scazute, putin promitatoare, in declin continuu, inregistrate de la inceputul anului 2008. In ceea ce priveste piata RASDAQ, aprecierea acesteia pare sa continue, existand premisele unei evolutii deosebite, de continuare a performantelor din a doua parte a anului, dar considerente de prudentialitate ne fac sa fim moderati in ceea ce priveste indicatorii sai", se arata in prognoza CNP.
"De aceea, estimam ca anul 2008 nu o sa fie foarte spectaculos, cu dinamici chiar mai mici decat cele de anul trecut. Ne asteptam la o capitalizare totala pe cele doua piete in jurul valorii de 125 mld. lei (circa 36 mld. euro - n.red.) si la cresteri sub nivelul celor din anul 2007 la ceilalti indicatori", se mai arata in analiza respectiva.
In realizarea prognozei bursiere pentru acest an, CNP a luat in calcul situatia pietelor internationale si corelarea tot mai vizibila a Bursei de la Bucuresti cu acestea, structura pe sectoare de activitate a companiilor listate si corelatia cu indicatorii economici pentru aceste sectoare si preferinta manifestata de investitori in partea a doua a anului trecut pentru piata RASDAQ.
CNP nu crede ca in perioada urmatoare vom asista la listari ale unor companii importante, spunand ca lipsa listarilor a fost unul din factorii cu impact negativ asupra dezvoltarii pietei.
"Structura companiilor listate la BVB va continua sa fie nereprezentativa la scara economiei romanesti, fiind posibil ca preferintele investitorilor sa se indrepte tot catre sectorul financiar-bancar, similar anilor anteriori", arata specialistii CNP.
Acestia mizeaza pe o capitalizare totala a BVB de 125 mld. lei (36 mld. euro) la sfarsitul anului, fata de circa 24 mld. euro in prezent.
La nivelul valorii tranzactiilor, CNP estimeaza o crestere cu 35% in acest an, la 25,3 mld. lei (7 mld. euro).
La inceputul anului trecut, CNP a prognozat un avans de 21,3% pentru indicele BET in 2007, estimare conservatoare fata de cele ale majoritatii brokerilor de pe piata, care a fost confirmata insa la sfarsitul anului.
La nivelul capitalizarii si valorii tranzactiilor, prognoza CNP a fost usor depasita in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO