Burse - Fonduri mutuale

CNVM a dat liber la cumparari pe SIF-uri

21.06.2007, 18:00 28

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis luni, 18 iunie, o decizie potrivit careia societatile de administrare a investitiilor (SAI) nu actioneaza in mod concertat cu fondurile de investitii pe care le administreaza, pana la aparitia unor informatii contrare.
Practic, prin aceasta decizie, CNVM ofera investitorilor mari posibilitatea de a evita pragul maxim de detinere de 1%, care incepand de anul trecut se aplica si in cazul investitorilor care actioneaza in mod concertat, si sa acumuleze pachete mari din SIF-uri. "In ceea ce priveste relatia unei societati de administrare a investitiilor (SAI) cu organismele de plasament colectiv si cu detinatorii de portofolii individuale de inves-titii pe care le administreaza, pana la proba contrara, se prezuma ca acestea nu actioneaza in mod concertat", se precizeaza in decizia CNVM.
Astfel, un administrator mare de fonduri, cum este Julius Baer, care administreaza circa 30 de fonduri cu investitii pe piata romaneasca, poate, in urma acestei reglementari, sa detina 30% dintr-o SIF, cumparand cate 1% pe fiecare fond pe care il administreaza. De altfel, Julius Baer se numara printre investitorii straini care au raportat la inceputul lunii aprilie ca detine, prin intermediul fondurilor de investitii si al conturilor individuale pe care le administreaza, pachete de peste 1% la toate cele cinci SIF-uri.
Aparitia acestei decizii ar putea fi una din explicatiile cresterii semnificative inregistrata de titlurile SIF in sedinta de luni, pe fondul unor volume de tranzactionare mult peste media din ultima perioada. Indicele BET-FI a atins noi maxime la inceputul acestei saptamani.
Legea care reglementeaza detinerea la SIF-uri prevede ca persoanele care actioneaza in mod concertat nu pot detine mai mult de 1% din capitalul unei SIF.
Conform unei instructiuni emise de CNVM in luna martie a acestui an, actionarii care actioneaza in mod concertat si detin mai mult de 1% dintr-o SIF trebuie sa raporteze detinerea, dreptul de vot urmand sa fie anulat pentru detinerile de peste 1%. Acestia sunt obligati sa vanda o parte din actiuni in termen de trei luni, astfel incat detinerea sa scada sub 1%.
Daca nu respecta aceasta instructiune, investitorii sunt pasibili de amenda, instructiunea prevazand si o procedura de anulare a actiunilor de catre SIF-uri cu plata contravalorii lor catre actionari. Potrivit legii, persoanele care actioneaza in mod concertat sunt: doua sau mai multe persoane legate printr-un acord expres sau tacit pentru a infaptui o politica comuna in legatura cu un emitent. Se prezuma a actiona in mod concertat, pana la proba contrarie, persoanele implicate, societatea-mama impreuna cu filialele sale, precum si oricare dintre filialele aceleiasi societati-mama.
Pana acum, mai multi investitori romani si straini au raportat ca detin actiuni reprezentand peste 1% din capitalul social al unor SIF. Banca Transilvania a raportat ca detine impreuna cu persoanele implicate 8% din SIF Banat-Crisana. De asemenea, un off-shore din Cipru, Ampelus Holding, a raportat o detinere de 4,6% din SIF Banat-Crisana la inceputul lui aprilie. Intre timp, Ampelus si-a redus participatia la sub 1%.
Printre investitorii care au raportat depasirea pragului se mai numara Julius Baer, ING, Danske Bank si omul de afaceri Catalin Chelu din Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO