Burse - Fonduri mutuale

CNVM ancheteaza rascumpararile SIF-urilor

CNVM ancheteaza rascumpararile SIF-urilor

Click pentru imaginea intreaga

29.04.2008, 19:34 18

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a cerut celor cinci societati de investitii financiare informatii privind actiunile SIF cumparate de societatile din portofoliu, afirma surse din piata de capital.
Ziarul Financiar a scris in urma cu cateva saptamani ca tranzactiile prin care societatile detinute de SIF-uri au cumparat actiuni ale acestora. Aceste tranzactii sunt considerate rascumparari de actiuni proprii, conform legii societatilor comerciale, iar SIF-urile nu au aprobarea actionarilor pentru astfel de operatiuni.
Contactati de ZF, reprezentantii CNVM nu au formulat un raspuns privind investigatia desfasurata.
Biofarm, unde SIF-urile au o pozitie de control, Turism Felix si Santierul Naval Orsova, controlate de SIF Transilvania, Oltenia Leasing si Voltalim Craiova, aflate in portofoliul SIF Oltenia au fost cumparatori importanti de actiuni SIF la finalul anului trecut, cand SIF-urile erau in apropierea maximelor istorice.
Valoarea de piata a actiunilor proprii cumparate indirect de SIF-uri se ridica la cel putin 7 milioane de euro, doar conform datelor facute publice de cumparatori, insa ar putea fi substantial mai mare.
Conform legii societatilor comerciale cumpararea de catre o societate de actiuni la societatea-mama este considerata dobandire de actiuni proprii de catre societatea-mama - in acest caz de catre SIF-uri.
Actiunile proprii au un regin special, in sensul ca acestea nu dau drept de vot si nici drept la dividende.
In plus, rascumpararea acestora trebuie aprobata de Adunarile Generale ale Actionarilor, ceea ce nu s-a intamplat.
In plus cumpararile de actiuni SIF nu a fost o idee inspirata de investitie, in conditiile in care SIF-urile au pierdut peste 35% de la inceputul anului.
Portofoliul de actiuni SIF a contibuit la scaderea drastica a preturilor companiilor care au achizitionat actiuni SIF: Biofarm a pierdut 60% anul acesta, Santierul Naval Orsova a pierdut circa 40%, iar Turism Felix a scazut cu peste 30%. Pierderile se vor reflecata la randul lor in valoarea activelor SIF-urilor.
Cel putin unele dintre societatile SIF-urilor, un exemplu fiind Biofarm, au decis sa nu participe la Adunarile Generale ale actionarilor de la finalul saptamanii trecute, desi doua dintre SIF-uri: Banat-Crisana si Moldova ar fi avut nevoie de voturi pentru majorarea capitalului social. Nu este clar totusi daca SIF-urile urmeaza sa plateasca dividende propriilor societati, in conditiile in care actiunile proprii nu dau dreptul la dividende, conform legislatiei.
SIF-urile au pierdut in ultimii doi ani, dupa finalizarea privatizarii BCR din atractivitatea pe care o aveau in randul investitorilor, aducand castiguri comparabile cu media pietei.
Lupta pentru pachete de actiuni s-ar putea intensifica inaintea Adunarilor Generale de anul viior in cadrul carora vor fi alese conducerile SIF-urilor pentru un mandat de patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO