Burse - Fonduri mutuale

CNVM il obliga pe Ciorcila sa vanda la SIF1 actiuni de 1 mil. €

CNVM il obliga pe Ciorcila sa vanda la SIF1 actiuni de 1 mil. €
07.04.2010, 23:01 35

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis capresedintele Bancii Transilvania Horia Ciorcila trebuie sa vanda unpachet de circa 2,5 milioane de actiuni detinute la SIFBanat-Crisana (SIF1) care depasesc limita legala de 1% dincapitalul social al societatii de investitii. La pretul la cares-au tranzactionat titlurile SIF1 in sedinta de ieri, pachetulvaloreaza 4,1 mil. lei (1 mil. euro).

Potrivit CNVM, Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvaniasi membru provizoriu in Consiliul de Administratie al SIFBanat-Crisana, detinea o participatie de 1,45% din capitalul socialal SIF1 la finele lunii februarie. Arbitrul pietei de capital ilobliga insa ca pana la finele lunii aprilie sa vanda pachetul deactiuni in exces si sa revina la limita legala de 1%. Pe 29aprilie, actionarii SIF1 sunt convocati in cadrul AdunariiGenerale.

"Inca din 2006 detin o participatie de 1% la SIF1. Diferenta deactiuni detinuta peste pragul de 1% provine din urma unei mosteniridin partea tatalui meu, care a fost actionar la SIF Banat-Crisana.Procedura de succesiune s-a incheiat acum o luna si am primitinitial un termen limita pana in iunie de la CNVM pentru a levinde. Nu ma grabesc insa sa le vand", a declarat HoriaCiorcila.

La finele lunii februarie, presedintele Bancii Transilvania afost numit membru provizoriu in Consiliul de Administratie al SIFBanat-Crisana, dupa un lung sir de procese deschise de grupul deinvestitori grupati in jurul lui Horia Ciorcila prin care acestiacontestau deciziile luate in AGA din aprilie 2009.

"Este ridicol faptul ca, in cazul SIF-urilor, actionarilor leeste limitat dreptul de detinere si de vot, situatie singulara inEuropa. Sper insa ca normalitatea sa triumfe in Parlament si sa fieridicat pragul de detinere. In cazul contrar, vom lua in calculalte oportunitati de investitii, poate chiar pe pietele externe", acontinuat Ciorcila. Discutiile din Camera Deputatilor privindridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% ar urma safie reluate dupa adunarile generale ale actionarilor de la finelelunii aprilie, potrivit reprezentantilor Comisiei de buget sifinante din Camera.

Alaturi de Horia Ciorcila, patru fonduri straine de investitiiau primit termen limita pana la finele lunii aprilie, de la CNVM,pentru a-si aduce participatiile detinute la SIF-uri in limitelelegii. Printre acestea se numara fondul ING Luxembourg si companiafinlandeza de investitii Gltinir Pankki care au depasit pragul dedetinere la SIF Moldova, fondul de investitii Broadhurst cuparticipatii peste prag la SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia si SIFOltenia, precum si fondul Eastern Eagle cu participatii de peste 1%la SIF Transilvania si SIF Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO