Burse - Fonduri mutuale

CNVM, „tradata” de cei pe care i-a aparat

CNVM, „tradata” de cei pe care i-a aparat

Paul Miclaus, CNVM: Nu e normal sa se procedeze asa

16.02.2010, 23:05 92

Tranzactiile de luni prin care kazahii de la Rompetrol aupreluat 15,7% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au ridicatnumeroase semne de intrebare in piata, in conditiile in care totluni kazahii lansasera oferta de preluare pentru 24% din actiunileRRC, iar pretul la care s-au realizat transferurile de luni, de0,075 lei/actiune, este cu doar 1,2% mai mare decat pretul dinoferta, de 0,0741 lei/actiune.

In realitate insa atat minoritarii, cat si kazahii au castigatdin aceste tranzactii, impartindu-si cota care i-ar fi revenit CNVMin cazul in care tranzactiile s-ar fi realizat in cadrulofertei.

Cei aproximativ 25 de investitori care au vandut luni, printrecare si Attila Verestoy, au incasat 248,5 mil. lei (60,4 mil.euro), cu 3 mil. lei (730.000 de euro) mai mult decat ar fi primitin oferta, respectiv 245,5 mil. lei. In plus, ei vor avea banii inconturi pana la finele acestei saptamani si nu mai trebuie saastepte pana pe 15 martie, cand se va realiza decontareatranzactiilor din oferta, putand astfel profita de oportunitatilecare ar aparea in acest interval pe Bursa, cum ar fi o eventualaridicare a pragului de detinere la SIF-uri.

Pe de alta parte, CNVM a pierdut circa 4,7 mil. lei (1,14 mil.euro) in urma tranzactiilor de luni, in conditiile in care nu vaincasa 2% din valoarea acestora (4,9 milioane de lei), cum s-ar fiintamplat daca tranzactiile s-ar fi derulat in oferta, ci doar0,08% (0,2 milioane de lei), care reprezinta comisionul perceput deCNVM de la cumparator din valoarea tuturor tranzactiilor de peBursa.

Asta in conditiile in care CNVM se confrunta cu o criza delichiditati si a cerut sprijin din partea SIF-urilor si aadministratorilor de fonduri, propunandu-le acestora sa-siplateasca in avans contributiile pe primele sase luni aleanului.

Comisia a acordat in ultimele luni o atentie deosebita oferteipe care kazahii trebuia sa o deruleze la Rompetrol Rafinare si aurespins pretul initial oferit de kazahi, de 0,0625 lei/actiune,motivand ca acesta ar fi fost sub valoarea contabila a actiunilorcare reiese din bilantul de la 31.12.2008. CNVM le-a cerutkazahilor un pret de minimum 0,0741 lei/actiune, obtinand astfel unplus de 14 mil. euro la valoarea ofertei, pentru actionariiminoritari.

Unul dintre cei mai mari actionari minoritari ai RRC erasenatorul UDMR Attila Verestoy, unul dintre cei mai influentipoliticieni locali, care detinea in nume propriu circa 1,67% dinactiunile RRC, conform ultimei declaratii de avere. Luni, prinfirma de brokeraj controlata de familia Verestoy s-au transferatcirca 6,5% din actiunile RRC, in valoare de 20 mil. euro.

Kazahii de la KazMunaiGaz, care controleaza grupul Rompetrol, aucastigat la randul lor circa 1,7 mil. lei, reprezentand diferentadintre suma totala pe care ar fi platit-o in oferta, incluzand cotaCNVM, si suma totala platita pe Bursa.

"Nu stiu de ce ofertantul a ales sa deruleze aceste tranzactii.In opinia mea, nu e normal sa se procedeze asa. Urmeaza sa discutamacest subiect pentru ca sunt multe aspecte juridice care trebuieclarificate. Daca tranzactiile se considera ca fiind in afaraofertei, noi am pierde la cota aplicata", a declarat Paul Miclaus,vicepresedintele CNVM.

El a precizat insa ca directivele europene permit ofertantuluisa deruleze tranzactii in afara ofertei de preluare, dupa lansareaacesteia, cu conditia ca pretul sa fie mai mare decat in oferta,iar ulterior pretul din oferta sa fie armonizat cu cel oferit inpiata.

Ieri actiunile RRC au fost suspendate de la tranzactionare panala aprobarea de catre CNVM a noului pret de oferta, de cel putin0,075 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO