Burse - Fonduri mutuale

Combinatul Oltchim şi-a înjumătăţit pierderile în primul an de insolvenţă

Combinatul Oltchim şi-a înjumătăţit pierderile în...

Autor: Roxana Pricop

17.02.2014, 20:09 403

Combinatul chimic Oltchim (OLT), aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, a înregistrat anul trecut pierderi cu 50% mai mici, de 285,08 mil. lei (64,5 mil. euro), ca urmare a reducerii semnificative a cheltuielilor financiare.

Cu toate acestea, combinatul a funcţionat la 20% din capacitate astfel că afacerile au fost de circa 500 milioane de lei, în scădere cu 35% faţă de anul 2012. Din activitatea de explorare, Oltchim a raportat pierderi cu 17,3% mai mici, de 276,79 milioane lei. Veniturile din exploatare au coborât cu 33,4%, la 497,74 milioane lei, iar cheltuielile au fost cu 28,4% mai mici, de 774,54 milioane lei.

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

Valoarea exporturilor şi a livrărilor intracomunitare în afara României a fost de 69,4 milioane de euro, reprezentând 62% din cifra de afaceri, iar valoarea importurilor şi achiziţiilor intracomunitare a fost de 10,5 milioane euro, astfel că balanţa externă a fost pozitivă anul trecut, de 58,9 milioane lei, potrivit unui raport al companiei.

În urmă cu un an, pe data de 30 ianuarie 2013, cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), îşi anunţa insolvenţa după o privatizare eşuată şi acumularea unor datorii de aproape 800 mil. euro pe care compania nu le mai putea duce în spate.

La acea dată activitatea Oltchim era aproape complet sistată din lipsă de bani pentru achiziţia de materie primă, iar FMI cerea guvernului intrarea combinatului în faliment. În luna iunie a anului trecut administratorii judiciari au decis să disponibilizeze 918 salariaţi, dintr-un total de 3.248, câţi erau la acea dată, din sec­ţi­ile care nu aveau activitate, pentru a reduce costurile şi a eficientiza activitatea.

În urma acestei măsuri, în iulie Oltchim a raportat un uşor profit pentru prima dată de la deschiderea in­sol­venţei, faţă de pierderi de peste 6 mil. euro în lunile precedente, însă ulterior a revenit pe pierdere, rezultatul negativ variind între 2,7 mil. euro şi 3,3 mil. euro în lunile urmă­toare. Totodată, nivelul EBITDA s-a stabilizat în jurul nivelului de -0,7 mil. euro.

Administratorii judiciari spun că redresarea Oltchim este în plină derulare şi în continuare sunt optimizate fluxurile pentru creşterea pro­ducţiei, însă rezultatele din perioada august – decembrie, nu arată că s-ar fi înregistrat progrese în privinţa îmbunătăţirii rezultatelor Oltchim.

Aflată pe pierdere, Oltchim este ca o corabie care se scufundă încet dar sigur şi a cărei salvare poate să vină în acest moment doar din partea unui investitor interesat care să preia activele de producţie şi să investească în creşterea afacerilor.Principalii acţionari ai Oltchim, nemţii de la PCC, care deţin aproape 33% din acţiunile Oltchim şi care la momentul deschiderii procedurii de insolvenţă îşi păstrau entuziasmul şi interesul pentru Oltchim, s-au declarat recent nemulţumiţi de rezultatele procedurii de insolvenţă din ultimul an şi au anunţat că se retrag din cursa pentru achiziţia activelor Oltchim după ce au investit în ultimii şapte ani circa 50 mil. euro în companie şi în parteneriate de afaceri cu Oltchim.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO