Burse - Fonduri mutuale

Comisia Europeană propune o serie de reguli noi privind compensarea, insolvenţa şi cotarea firmelor, pentru a creşte atractivitatea pieţelor de capital din UE

Comisia Europeană propune o serie de reguli noi privind...

Autor: Roxana Rosu

07.12.2022, 15:36 238

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de măsuri menite să dezvolte în continuare uniunea pieţelor de capital (UPC) a UE, respectiv să facă serviciile de compensare mai atractive, să armonizeze anumite norme privind insolvenţa întreprinderilor şi să reducă, printr-un nou Regulament privind cotarea, sarcina administrativă asupra întreprinderilor de toate dimensiunile, astfel încât acestea să poată avea mai uşor acces la finanţare publică prin faptul că sunt cotate la bursă.

În opinia CE, fiecare stat membru are propriul său regim de insolvenţă, iar acest lucru este problematic pentru investitorii transfrontalieri, care trebuie să ţină seama de 27 de seturi diferite de norme privind insolvenţa atunci când evaluează o oportunitate de investiţii.

Propunerea prezentată astăzi va armoniza anumite aspecte ale procedurilor de insolvenţă. De exemplu, propunerea prevede acţiuni penru conservarea masei bunurilor care fac obiectul insolvenţei (şi anume evitarea acţiunilor debitorilor care ar reduce valoarea pe care o pot recupera creditorii). În plus, Comisia propune înfiinţarea unor comitete ale creditorilor, astfel încât să se asigure o repartizare echitabilă a valorii recuperate între creditori, şi aplicarea unei proceduri de tip „pre-pack” (vânzare negociată în prealabil), în care vânzarea activităţii este stabilită înainte să înceapă procedura de insolvenţă.

O altă propune vizează şi obligaţia directorilor de a iniţia procedura de insolvenţă în timp util, astfel încât să se evite situaţia ca societatea să îşi piardă din valoare.

Aceste măsuri vor favoriza investiţiile transfrontaliere, vor reduce costul capitalului pentru întreprinderi şi vor contribui în ultimă instanţă la uniunea pieţelor de capital a UE. Se estimează că, per ansamblu, beneficiile propunerii vor fi de peste 10 miliarde euro anual.

În aceea ce priveşte cotarea la bursă, măsurile propuse astăzi de COmisia Europeană vor simplifica documentaţia şi vor raţionaliza procesele de control de către autorităţile naţionale de supraveghere, accelerând astfel procesul de cotare şi reducând costurile aferente acestuia ori de câte ori este posibil.

De exemplu, se estimează că întreprinderile din UE cotate la bursă vor economisi aproximativ 100 de milioane euro e an ca urmare a costurilor mai mici de asigurare a conformităţii, 67 de milioane euro  pe an fiind numai economiile anuale obţinute ca urmare a simplificării normelor privind prospectul

În plus, pachetul de măsuri va duce la simplificarea anumitor cerinţe privind abuzul de piaţă, va ajuta întreprinderile să fie mai vizibile pentru investitori prin încurajarea cercetării în materie de investiţii, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, şi va permite proprietarilor de întreprinderi să aibă acces pe pieţele de creştere pentru IMM-uri utilizând structuri de acţiuni cu drepturi de vot multiple, astfel încât să îşi poată păstra un control suficient asupra întreprinderii odată ce aceasta a fost cotată şi să protejeze totodată drepturile tuturor celorlalţi acţionari.

Aceste măsuri vor dezvolta în continuare uniunea pieţelor de capital prin reducerea birocraţiei şi a costurilor inutile pentru întreprinderi. De asemenea, întreprinderile vor fi încurajate să facă demersuri pentru a obţine cotarea pe pieţele de capital din UE şi pentru a-şi menţine acest statut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO