Burse - Fonduri mutuale

Compa Sibiu, scădere de 84% a profitului net în ianuarie-septembrie, la 2,7 mil. lei

Compa Sibiu, scădere de 84% a profitului net în...

Autor: Eduard Ivanovici

11.11.2022, 11:15 281

Producătorul de componente auto Compa Sibiu (simbol bursier CMP) a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net la nivel consolidat de 2,7 miliarde de lei, de la 17,5 milioane anul trecut, rezultând un declin de 84,4%. 

Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 552,8 milioane de lei, în creştere cu 1,8% prin comparaţie cu intervalul ianuarie-septembrie 2021, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Bursă. 

Totalul cheltuielilor din exploatare a fost de 558,7 milioane de lei, plus 1%. Cheltuielile cu materialele au scăzut de la 341 de milioane de lei la 331,5 milioane. Totodată, rezultatul din exploatare de la finele lunii septembrie a ajuns la 6,5 milioane de lei, minus 72%.

„Eforturile firmei de solicitare şi de obţinere de la clienţii a creşterilor de preţ cerute pentru compensarea majorărilor provenite de la furnizori nu au fost materializate imediat, majoritatea clienţilor Compa au tergiversat aplicarea acestor preţuri majorate astfel încât o mare parte a acestor influenţe provenite de la furnizori au fost suportate de Compa, cu un impact major asupra rezultatelor economice ale firmei din primele nouă luni”, reiese din raportul financiar al societăţii. 

Listate pe piaţa principală a Bursei, acţiunile CMP au pierdut 36,5% de la începutul anului, pe tranzacţii de 7 milioane de lei. La startul şedinţei de vineri, dinamica era de minus 0,2%. 

Valoarea de piaţă a producătorului atinge 93,6 milioane de lei. Din acţionariat fac parte Ioan Deac, cu 19% din acţiuni şi Ioan Miclea, cu 18,8%, conform BVB. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO