Burse - Fonduri mutuale

Compania de securitate cibernetică SafeTech Innovations raportează profit în creştere cu 40% în T1/2022, la afaceri de 3,4 mil. lei

Victor Gânsac, Preşedinte Consiliu de Administraţie şi CEO al Safetech Innovations

Victor Gânsac, Preşedinte Consiliu de Administraţie şi CEO al Safetech Innovations

Autor: Cristina Bellu

23.05.2022, 10:00 458

Safetech Innovations, companie românească de securitate cibernetică listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul SAFE, a raportat pentru T1/2022 venituri operaţionale de 5,2 milioane de lei, în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, afaceri de 3,4 milioane de lei, minus 23% şi profit net de 0,4 milioane de lei, în creştere cu 40% perioada similară a anului trecut.

În această perioadă, vânzările de servicii de securitate cibernetică, domeniul principal de activitate al companiei, au crescut cu 61%, potrivit datelor transmise luni de reprezentanţii companiei.

„În primul trimestru al anului 2022, am avut parte de o activitate intensă, determinată de numeroase solicitări pentru servicii de securitate cibernetică, principala noastră linie de business. Aceste servicii, care au o rată ridicată de profit, au înregistrat o creştere importantă. Prin urmare, în T1 2022, profitabilitatea noastră, indicatorul financiar principal pe care îl urmărim, s-a apreciat semnificativ. În ceea ce priveşte scăderea la nivelul cifrei de afaceri, aceasta nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru acţionari deoarece este determinată de reducerea vânzărilor de soluţii de securitate cibernetică, soluţii cu o marjă scăzută de profit,” explică Victor Gânsac, Preşedinte Consiliu de Administraţie şi CEO al Safetech Innovations.

În perioada ianuarie-martie 2022, serviciile de securitate cibernetică au contribuit cu 74% la cifra de afaceri totală a companiei, 2,5 milioane de lei, comparativ cu 36% în T1 2021. Implementarea soluţiilor de securitate cibernetică a contribuit cu 26%, 0,9 milioane de lei, faţă de 63% în T1 2021. Totodată, scăderea înregistrată la nivelul acestei linii de business a fost afectată şi de extinderea termenelor de livrare din partea producătorilor, de la 30 la 90 de zile pentru soluţiile de securitate cibernetică, care au şi o componentă de hardware.

Extinderea termenelor de livrare a fost determinată de întârzierile pe lanţurile de aprovizionare. La capitolul vânzării de bunuri, acestea au echivalat cu 0,1% din cifra de afaceri totală în T1 2022.

De la începutul acestui an, Safetech Innovations a adăugat în portofoliu şase clienţi noi, atât din România, cât şi din străinătate. Atât clienţii noi, cât şi cei recurenţi s-au orientat în această perioadă către serviciile de securitate cibernetică pentru creşterea nivelului de protecţie, dar şi pentru identificarea vulnerabilităţilor şi riscurilor, realizarea de evaluări de conformitate, urmând ca investiţiile să fie efectuate după elaborarea planurilor de măsuri rezultate în urma acestor activităţi. Tot mai mulţi dintre clienţii companiei investesc în soluţii de securitate cibernetică doar în baza unui plan de măsuri.

În ceea ce priveşte stadiul procesului de expansiune internaţională, în T1 2022, Safetech Innovations a înfiinţat entitatea din Marea Britanie şi, în prezent, aşteaptă deschiderea contului bancar local. Din cauza sancţiunilor impuse în contextul războiului din Ucraina, procedura de deschidere a contului bancar a necesitat verificări complexe ale companiei mamă şi ale acţionarilor semnificativi. La nivel operaţional, compania a selectat deja patru persoane care se vor alătura biroului de acolo în T2-T3 2022.

Pentru biroul din SUA, Safetech se află în proces avansat de înfiinţare a societăţii locale şi estimează că procedurile vor fi finalizate până la încheierea T3 2022. Pentru entitatea din Abu Dhabi, au fost demarate, de asemenea, procedurile de înfiinţare a societăţii, dar finalizarea acestora va dura aproximativ trei luni. Compania estimează că societatea va fi efectiv înfiinţată în luna iunie sau cel târziu în luna iulie. Începând cu luna iunie, Safetech va detaşa o persoană în Abu Dhabi, care va ocupa funcţia de director general adjunct şi al cărui obiectiv va fi operaţionalizarea companiei.

Safetech Innovations este listată pe piaţa AeRO începând cu data de 29 ianuarie 2021. Compania are o capitalizare de piaţă de peste 200 milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO