Burse - Fonduri mutuale

Compania din România cu cele mai mari câştiguri din dividende: e din nordul Moldovei şi lucrează cu branduri ca Zara, Tommy Hillfiger sau Diesel

Autor: Andrei Chirileasa

05.02.2013, 16:18 9776
 
 

Cine cumpăra o acţiune la această companie în decembrie 2009 îşi scotea banii doar din dividende în ultimii trei ani. Nu e Petrom, nici SIF Transilvania şi nici Fondul Proprietatea, ci... Conted Dorohoi.

Visul oricărui investitor este să cumpere un activ, să-şi recupereze banii plătiţi cât mai repede, să continue să încaseze în fiecare an o rentă cât mai consistentă de pe urma acelui activ, iar la nevoie să vândă activul la un preţ mai mare decât cel de achiziţie, cu cât mai mare, cu atât mai bine. În general, investitorii preferă să încaseze dividende decât să lase profiturile în companie în speranţa că preţul acţiunilor va creşte, deoarece preţul acţiunilor fluctuează în funcţie de conjunctura de piaţă, în timp ce dividendele încasate sunt sigure.

Din această perspectivă, acţiunile producătorului de confecţii Conted Dorohoi (CNTE), o companie mică listată pe piaţa RASDAQ, se apropie cel mai mult de profilul investiţiei ideale.

În 2007, când bursa era la maxime, iar piaţa RASDAQ devenise un adevărat El Dorado, unde investitorii veneau cu zeci de milioane de euro sperând să-şi dubleze banii peste noapte, nu auzise nimeni de Conted Dorohoi. Abia prin 2009, după ce a trecut furtuna, iar multe acţiuni de pe RASDAQ s-au prăbuşit pierzând banii investitorilor, acţiunile produ­cătorului de confecţii au apărut pe ecranele de tranzacţionare.

Totul a început când acţionarii Conted au hotărât la începutul lui 2009 să distribuie dividende, pentru prima dată în istoria companiei. Puţini au fost însă cei care au văzut potenţialul acestor acţiuni la acea dată, mai ales că toate acţiunile din industria textilă, reprezentată pe bursă de nume precum Braiconf Brăila (BRCR), Confecţii Vaslui (COVB) sau Siretul Paşcani (SRT) intraseră într-un con de umbră.

Cine ar fi riscat însă şi ar fi cumpărat acţiuni la Conted Dorohoi la finalul lui 2009 ar fi făcut una dintre cele mai bune afaceri de pe bursă din ultimii ani. De la 20 de lei, în decembrie 2009, titlurile au ajuns în prezent la 63 de lei şi doar din dividendele distribuite în ultimii trei ani investitorii au recuperat 19 lei (brut), adică 95% din preţul plătit pentru acţiuni. Cu alte cuvinte, tot ce va încasa de acum încolo investitorul din dividende şi din vânzarea acţiunilor reprezintă profit.

În comparaţie, cine a investit în decembrie 2009 în acţiuni Petrom (SNP) a recuperat circa 20% din sumă din dividende, cine a investit în SIF Transilvania (SIF3) a recuperat circa o treime din investiţie, iar o investiţie în acţiuni SIF Mun­tenia (SIF4) sau în Fon­dul Proprietatea (FP) s-a recuperat în proporţie de 50%.

Totuşi, acţiunile Conted Dorohoi nu se pot compara cu Petrom, SIF-urile sau Fondul Pro­prie­tatea la capitolul lichi­ditate, adică nu­mă­rul de acţiuni tran­zacţionate este mult mai mic şi ce­rerea pentru acţiuni este mai redusă, ceea ce face ca investiţia să fie mult mai riscantă. Astfel, cine a pariat pe aceste acţiuni în 2009 şi-a asumat şi un risc considerabil.

Care este povestea Conted?

Cu circa 500 de angajaţi, Conted este unul dintre cei mai mari angajatori din Dorohoi, judeţul Botoşani. Compania produce confecţii în sistem lohn pentru branduri internaţionale precum Zara, Massimo-Dutti, Celio, Tommy Hillfiger, Benetton, Diesel sau Esprit. Anul trecut, 55% din producţie a mers la export. Peste 50% din producţie constă în sacouri pentru bărbaţi şi femei.

Compania este controlată de trei persoane fizice: Manole Popa, cu 25,5% din acţiuni, Nelu Pujină, cu o participaţie de 20,2%, şi Valeria Negreanu, cu 10%.

Anul trecut, acţionarii companiei au aprobat transferul acţiunilor de pe piaţa RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti. Prospectul de listare, realizat de Broker Cluj, a fost aprobat de CNVM pe 8 ianuarie 2013.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO