Burse - Fonduri mutuale

Compania telecom Play vrea să strângă 700 mil. euro din listarea la Varşovia

Compania telecom Play vrea să strângă 700 mil. euro...

Autor: Dan Grigore Ivan

22.06.2017, 00:04 337
Play, compania care deţine aproape o treime din piaţa telecom poloneză, a confirmat oficial intenţia de listare pe bursa de la Varşovia, într-o ofertă de vânzare acţiuni evaluată la 700 milioane euro, de aproape cinci ori mai mare decât media europeană. O parte din fondurile atrase se vor îndrepta către plata datoriilor şi investiţii în reţea, scrie cotidianul Financial Times.
 
 Spre comparaţie, listarea companiei telecom Digi la bursa de la Bucureşti a strâns circa 205 mil. euro.
 
Capitalizarea bursieră a noii companii poloneze listate la Varşovia este evaluată la aproximativ 3,5 miliarde euro, deşi proprietarii sunt de părere că este prea puţin.
 
Printre intermediarii ofertei se numără JPMorgan, Bank of America, UBS Investment Bank, DM PKO sau Bank Zachodni.
 
Play are o cotă de piaţă de 27,6%, reprezentând 14 milioane de clienţi în Polonia, acolo unde se bate cu companii precum Deutsche Telekom, Orange sau Polkomtel Plus.
 
Compania telecom a avut încasări de 1,4 miliarde euro în 2016 şi a realizat un profit operaţional de 470 milioane euro, în creştere cu 11% faţă de anul trecut.
 
Pe piaţa de capital poloneză sunt listate 377 de companii, cu o valoare totală de 308 miliarde euro, echi­valentul a 65% din Produsul Intern Brut (PIB). Indicele WIG 20, referinţa bursei din Varşovia, a crescut de la începutul acestui an cu 17,89%, una dintre cele mai bune evoluţii de pe con­tinent.
 
În aceeaşi perioadă, indicele EuroSTOXX 50, format din cele mai mari 50 de companii europene, a crescut cu 7,85%.
 
În 2016 au fost realizate 265 de IPO-uri europene, reprezentând un total de 27,9 miliarde euro, echi­valentul a 184 milioane euro în medie per companie, conform datelor consultantului Price­waterhouseCoopers UK.
 
De asemenea, conform aceluiaşi consultant, în primul trimestru al acestui an s-au desfăşurat 53 de IPO-uri, cu o valoare de 4,5 miliarde euro, în creştere cu aproape o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO