Burse - Fonduri mutuale

Companiile de la Bursa au trecut pe pierderi in semestrul I pentru ca afacerile sunt in cadere libera

Companiile de la Bursa au trecut pe pierderi in semestrul I pentru ca afacerile sunt in cadere libera
16.08.2009, 19:07 27

Circa 70 de companii listate pe Bursa, excluzand Petrom si bancile, au inregistrat pe ansamblu o pierdere de 212 mil. lei (50,1 mil. euro) in primele sase luni ale anului, comparativ cu un castig cumulat net de 882 mil. lei (240,2 mil. euro) in acelasi interval din 2008.

Aceasta in conditiile in care aceleasi companii inregistrau dupa primele trei luni ale anului un profit net insumat de 275,4 mil. lei, chiar daca in scadere cu 80% fata de perioada similara a anului precedent.

Ziarul Financiar a analizat rezultatele financiare raportate in prima jumatate a anului de peste 70 de companii importante din zece sectoare de activitate diferite, de pe Bursa si de pe piata RASDAQ, inclusiv SIF-urile si bancile, acestea din urma nefiind luate in calcul la rezultatele cumulate.

 

Dinamica profiturilor bancilor s-a imbunatatit in T2

Cele trei banci locale listate la Bursa au inregistrat in primul semestru profituri nete cumulate in scadere cu 29%, dar declinul s-a redus fata de primul trimestru, cand castigurile se diminuasera cu 36%. Activele totale ale celor trei banci au urcat insa cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 72 mld. lei.

Profitul Bancii Transilvania a coborat cu 90% la jumatate anului, pana la 11,1 mil. lei, in timp ce castigul net al BRD s-a redus cu doar 17%, la 425,3 mil. lei in acelasi interval. Cea mai buna evolutie a inregistrat-o insa Banca Carpatica, care a consemnat un profit net de 8,3 mil. lei, de 2,4 ori mai ridicat fata de primele sase luni din 2008.

 

Afacerile din siderurgic si chimie au cazut cu 60% si respectiv 45%

Criza a afectat puternic sectorul siderurgic si chimic, acestea fiind cele mai lovite dintre sectoarele analizate si afisand pierderi pe ansamblu la jumatatea anului.

Companiile siderurgice aveau afaceri insumate mai mici cu 60% in primele sase luni si pierderile acestora se cifrau la 187 mil. lei, fata de un profit net de 274 mil. lei.

Singura companie care a reusit sa afiseze rezultate in crestere a fost Alumil Rom Industry, cu un profit net mai mare cu 13% la jumatate anului si o cifra de afaceri mai mica cu 10%.

Companiile din sectorul chimic au trecut de asemenea pe pierdere dupa primele sase luni, cu 90 mil. lei si consemnau scaderi de 45% ale afacerilor cumulate.

 

Constructorii au facut profituri cu 39% mai mici

Companiile de constructii au inregistrat una dintre cele mai mici scaderi la nivelul afacerilor de pe Bursa, respectiv de 16% in primele sase luni din acest an, dar profiturile lor au continuat sa scada semnificativ fata de aceeasi perioada a anului. Astfel, cele 11 companii analizate din domeniu au afisat profituri cumulate in scadere cu 39%, la 36 mil. lei.

Prefab Bucuresti (PREH) a fost una dintre putinele companii al caror profit s-a majorat in acest interval, cu 8%, insa profitabilitatea societatii s-a mentinut scazuta, castigul fiind de doar 0,6 mil. lei.

 

Farmaceuticele si-au pierdut titulatura de vedete

Producatorii si distribuitorii de medicamente, care in primele trei luni reusisera sa afiseze rezultate in crestere, au fost si ele lovite de criza, la jumatatea anului consemnand un declin de 31% a profiturilor insumate, in timp ce vanzarile au urcat cu numai 1%.

Profitul Zentiva Bucuresti a coborat cu 61% in primele sase luni, dupa ce compania afisase castig in crestere in primul trimestru, o dinamica asemanatoare consemnand si Biofarm Bucuresti, care si-ar fi redus profitul cu 10% la sase luni, dupa ce in primele trei luni castigul societatii urcase cu peste 50%.

 

Minus de 20% la afacerile companiilor energetice

Sectorul energetic a trecut pe pierdere la nivelul rezultatelor cumulate ale companiilor din domeniu listate pe Bursa, in primele sase luni pierderile cifrandu-se la 36,6 mil. lei, de la un profit net de 314 mil. lei in aceeasi perioada din 2008.

Rompetrol Rafinare (RRC) a trecut pe pierdere la jumatatea anului, cu 261 mil. lei, dupa ce in perioada similara a anului trecut inregistrase un usor castig, de 6,7 mil. lei. De cealalta parte, Prospectiuni Bucuresti (PRSN) a realizat un profit net la jumatatea anului de 22,3 mil. lei, in crestere de 12 ori fata de intervalul analizat al anului trecut, pe fondul unor afaceri in crestere de trei ori, pana la 170,1 mil. lei.

 

SIF-urile au facut profituri si in iulie

 

Cele cinci societati de investitii financiare au continuat in iulie perioada buna din primele sase luni din acest an, societatile inregistrand luna trecuta profituri in crestere fata de primul semestru.

Cel mai mare profit din randul SIF-urilor l-a afisat in primele sapte luni SIF Oltenia (SIF5), cu castiguri totale in valoare de 186,4 mil. lei (44,4 mil. lei). In luna iulie, societatea consemna un profit net de

4,1 mil. lei. Pe locul al doilea la nivelul profitului realizat in primele sapte luni a fost SIF Transilvania (SIF3), cu castiguri totale de 109,8 mil. lei in (26,1 mil. lei). Cu toate acestea, rezultatul companiei a crescut foarte putin in comparatie cu finele lunii iunie. Atat SIF Transilvania, cat si SIF Moldova (SIF2) nu au inregistrat cresteri semnificative ale profiturilor in luna iulie. Castigul total realizat de cele cinci societati luna trecuta s-a ridicat la 8,4 mil. lei (2 mil. euro).

La nivelul activelor, cel mai mare avans a fost inregistrat in luna iulie de SIF Moldova (SIF2), activul net al societatii crescand luna trecuta cu circa 40 mil. lei (9,5 mil. euro). Fata de primul semestru, activul net inregistrat de SIF la 31 iulie a crescut cu 4,4%, de la 910 mil. lei (216,7 mil. euro) la 950 mil. lei (226,2 mil. euro). Cel mai mic avans la nivelul activului net, de 0,2%, a fost consemnat in primele sapte luni de SIF Transilvania, acesta crescand de la 1.420 mil. lei (338,1 mil. euro) la 1.423 mil. lei (338,8 mil. euro).

In primele sapte luni din acest an, fata de primul semestru, activul net al celor cinci SIF-uri a crescut de la 5.972 mil. lei (1.422 mil. euro) la 6.121 mil. lei  (1.457,4 mil. euro), respectiv cu 2,5%.

SIF-urile au inregistrat in iulie cresteri mai mici decat la nivelul pietei, capitalizarea insumata a acestora urcand luna trecuta cu 14,2%, pana la un nivel de 2.223 mil. lei (529,3 mil. euro), sub avansul de peste 20% al principalilor indici BET si BET-C.

Cel mai important avans la nivelul capitalizarii a fost consemnat luna trecuta de SIF2, dupa ce actiunile societatii au avansat cu circa 20% in iulie. SIF-ul si-a sporit astfel capitalizarea cu circa 68 mil. lei (16,2 mil. euro). Spre deosebire, capitalizarea SIF4 a consemnat cel mai mic avans in luna iulie, de 40,5 mil. lei (9,6 mil. euro), reprezentand o crestere de 8,5% fata de luna iunie. Rares Jitianu  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO