• Leu / EUR4.9480
  • Leu / GBP5.6665
  • Leu / USD5.0712
Burse - Fonduri mutuale

Companiile de pe AeRO sunt evaluate la o primă de peste 50% din punctul de vedere al multiplilor de profitabilitate faţă de cele de pe piaţa reglementată a Bursei

Companiile de pe AeRO sunt evaluate la o primă de peste 50% din punctul de vedere al multiplilor de profitabilitate faţă de cele de pe piaţa reglementată a Bursei

Mihai Căruntu, senior analyst corporate finance în cadrul BRD: Vorbim de o primă substanţială pentru piaţa AeRO. Explicaţia este o combinaţie deopotrivă între o profitabilitate mai slabă pentru companiile de pe AeRO şi în acelaşi timp aşteptări ale investitorilor privind o creştere substanţială a profitabilităţii acestor companii. Fiind companii tinere, considerate de creştere, investitorii pretind de la acestea rate de creştere sensibil mai mari faţă de companiile mai mature care sunt pe piaţa reglementată, fiind în acelaşi timp şi o măsură a faptului că au o profitabilitate mai mică în prezent.

Autor: Tibi Oprea

13.06.2022, 07:00 426

Multiplul PER agregat pentru piaţa AeRO ar trebui să scadă cu 36,2% pentru ca piaţa în ansamblu să ajungă la evaluarea segmentului principal Totuşi, întrebarea care se pune este dacă vor creşte profitabilităţile companiilor de pe AeRO astfel încât să justifice valoarea multiplilor.

Societăţile listate pe piaţa secundară AeRO a Bursei de Valori Bucureşti se tranzacţionează la multipli de profitabilitate cu peste 50% mai mari faţă de mutiplii agregaţi asociaţi pieţei reglementate. De altfel, toţi multiplii de evaluare sunt mai mari pentru piaţa AeRO faţă de piaţa principală, conform unor calcule realizate de Mihai Căruntu, senior analyst corporate finance în cadrul BRD.

„Fotografia aceasta a pieţei AeRO comparativ cu piaţa reglementată nu este deloc surprinzătoare. Ea nu este strict mai scumpă, ci are o primă de evaluare mai mare. Companiile mici de creştere este normal să aibă rate mari de creştere a profitului în viitor. Dacă o companie are multiplii mai mari nu înseamnă că este supraevaluată, ci că înglobează aşteptări de creştere a profitabilităţii mai ridicate în viitor. Cu cât devii mai mare, cu atât este mai greu să creşti. Din acest motiv şi multiplii pe AeRO sunt mai mari decât cei pe piaţa principală. Nu este o surpriză, totul depinde însă de viitor”, spune Mihai Căruntu pentru ZF.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9480
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9490
Azi: 5.0712
Diferență: 0,4815
Ieri: 5.0469
Azi: 5.6665
Diferență: 0,5287
Ieri: 5.6367
Azi: 5.1139
Diferență: -0,9932
Ieri: 5.1652