Burse - Fonduri mutuale

Companiile din indicele BET au un grad de îndatorare între 10% şi 82%

Companiile din indicele BET au un grad de îndatorare...

Autor: Dan Grigore Ivan

26.07.2016, 00:06 656

Cele zece companii care compun indicele BET, referinţa bursei de la Bucureşti, au o datorie cumulată de 103,8 mld. lei (23 mld. euro), în timp ce valoarea capitalurilor proprii este de 80,5 mld. lei (18 mld. euro). În acelaşi timp, valoarea de piaţă a componentelor indicelui BET este în prezent de 56 mld. lei (12 mld. euro).

Indicatorul Debt-Equity Ratio repre­zintă raportul dintre datoriile totale ale unei societăţi şi valoarea capitalurilor proprii, ce poate arăta balanţa de contribuţie între investitori şi creditori.

În acelaşi timp, indicatorul Debt Ratio măsoară raportul dintre datoriile totale şi activele companiei, o raţie mică sugerând, în general, o dependenţă redusă faţă de credite şi un risc mai scăzut.

Cele mai mari datorii din componenţa indicelui BET le au BRD şi Banca Transil­vania (TLV), cu 41,12 miliarde lei, respectiv 39,75 miliarde lei, aspect normal pentru instituţii financiare de acest tip.

Pe de altă parte, la polul opus, cea mai mică datorie o înregistrează Fondul Proprie­ta­tea, cu 52 milioane lei, în timp ce valoarea ca­pita­­lurilor proprii FP este de 11,3 miliarde lei, ceea corespunde unei raţii datorii-ca­pi­ta­luri proprii de 0,4%.

De asemenea, Nuclear­elec­trica, com­panie ce produce 20% din ce­rerea de energie electrică de pe teritoriul Ro­mâniei, are da­torii de 2,062 miliarde lei, în timp ce activele so­cietăţii însumează 9,62 miliarde lei, ceea ce corespunde unei rate de în­datorare de 21%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO