Burse - Fonduri mutuale

Companiile europene iau banii ieftini ai BCE, dar nu-i cheltuiesc

Companiile europene iau banii ieftini ai BCE, dar nu-i...

Autor: Catalina Apostoiu

23.11.2016, 00:00 251

Banca Centrală Europeană a început să achiziţioneze obligaţiuni corporate de miliarde de euro la începutul acestui an în încercarea de a impulsiona investiţiile private, însă până acum investiţiile nu s-au materializat, scrie Wall Street Journal. Din iunie, BCE a achiziţionat obligaţiuni corporative de 44,3 miliarde de euro. Costurile de finanţare au scăzut puternic, iar emisiunile de astfel de titluri sunt în creştere.

Totuşi, chiar motivul pentru care BCE a lansat acest program, economia fragilă, stă în calea succesului acestuia. BCE cumpără obligaţiuni pentru a stimula creşterea modestă prin intermediul cheltuielilor companiilor. Companiile însă nu cheltuiesc, fapt sugerat de executivi şi date, pentru că acestea identifică puţine oportunităţi pe fondul creşterii reduse şi pentru că creditarea era deja ieftină.

Economiile companiilor au atins cel mai ridicat nivel din ultimii cel puţin 22 de ani, potrivit JPMorgan Chase. Spre deosebire de companiile americane, cele europene au profitat foarte puţin de creditul ieftin pentru a-şi răscumpăra acţiuni. În schimb, banii se duc în bănci în pofida dobânzilor foarte scăzute.

Iar cheltuielile de capital nu sunt aşteptate să înregistreze o creştere puternică pe viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO