Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate la bursă ţin „la saltea“ peste 15 mld. lei

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

03.06.2015, 00:07 661

Cele mai mari companii listate la bursa din Bucureşti aveau în conturi, în martie, lichidităţi de peste 15 miliarde de lei (3,4 mld. euro), echivalentul a 20% din capitalizarea cumulată, semnal că lipsesc investiţiile sau achiziţiile care să creeze valoare pentru investitori.

Până când managerii vor găsi proiecte pentru a înmulţi banii acţionarilor, companiile se comportă ca fondurile de pensii, plasându-şi banii în active financiare cu risc redus şi randamente mici, precum depozitele bancare sau titlurile de stat. Romgaz (SNG), una dintre cele mai bogate companii listate, ţine 1,3 mld. lei în depozite şi obligaţiuni şi informează acţionarii că scăderea dobânzilor i-a redus cu 22% veniturile financiare.

Grupul de distribuţie a energiei Electrica (EL) împlineşte luna aceasta un an de când a strâns pe bursă aproape 2 miliarde de lei prin ofertă publică, promiţând investitorilor investiţii în reţele şi posibilitatea extinderii prin achiziţii. Banii sunt în continuare în conturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO