Burse - Fonduri mutuale

Conducerea BVB şi cea a Sibex au căzut de acord să reia discuţiile privind fuziunea

Conducerea BVB şi cea a Sibex au căzut de acord să reia discuţiile privind fuziunea

Autor: Adrian Ionut Cojocar

23.01.2011, 23:54 89

Proiectul fuziunii dintre BVB şi Sibex, la care s-a renunţat în2006, a revenit pe agenda celor doi operatori de piaţă la începutulanului trecut, după schimbarea conducerii BVB. Deşi toată lumea dinpiaţă vorbeşte despre necesitatea ca în România să existe o singurăpiaţă de capital, mai solidă, realizarea fuziunii depinde în primulrând de preţul la care se vor înţelege cele două părţi.

Printre promotorii fuziunii se numără Daniel Ţepeş şimajoritatea membrilor din actualul Consiliu de Administraţie alBVB, care deţineau înainte de listarea Bursei pachete semnificativede acţiuni la ambele companii. De asemenea, SIF-urile au un cuvântimportant de spus, după ce au cumpărat în ultimul an pachete maride acţiuni. SIF Moldova deţine aproape 5% atât la BVB, cât şi laSibex.

"S-a făcut o analiză a evoluţiei şi perspectivelor celor douăburse şi s-au căutat soluţii pentru recâştigarea încrederiiinvestitorilor în piaţa de capital. A mai fost o analizăcomparativă de tipul piaţă fragmentată versus piaţă consolidată şitoată lumea prezentă s-a declarat pentru a avea o piaţă consolidatăşi pentru reluarea procesului de fuziune. De când a fost ales noulconsiliu al BVB comunicarea dintre noi a fost mai bună şi acestlucru trebuie să continue", a declarat Teodor Ancuţa, fondatorul şidirectorul general al bursei din Sibiu.

Reprezentanţii BVB au anunţat la rândul lor că discuţiileprivind fuziunea vor fi reluate şi că se doreşte întărirearespectării principiilor de guvernanţă corporativă prin armonizareaobligaţiilor de raportare pentru toţi emitenţii, care să asigureinformarea corectă şi completă a investitorilor, precum şicreşterea responsabilităţii managementului acestora.

Fondatorul bursei din Sibiu spune că urmează ca în prima şedinţăa Consiliului de Administraţie să fie stabilit un program dereluare a procesului de fuziune, după o consultaţie în prealabil cujuriştii.

"Bine ar fi să se facă cât mai repede, însă nu trebuie să negrăbim şi să respectăm legea ca să nu ne trezim că cineva ne dă înjudecată că n-am pus undeva o virgulă. Vom stabili cu ajutoruljuriştilor care sunt etapele şi cum să procedăm în continuare", aprecizat Ancuţa.

Viziunea directorului Sibex este ca în urma fuziunii să rămânăCasa de compensaţie de la Sibiu care să fie contraparte centrală şiDepozitarul Central al BVB însă nu s-a arătat hotărât în ceea cepriveşte sistemul de tranzacţionare care ar putea rămâne înfuncţiune, precizând că o posibilitate este să funcţioneze şiambele sisteme de tranzacţionare.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că ar trebui să se facă şirestructurări serioase de personal şi să rămână oameni competenţişi pregătiţi pentru o bursă, nu pentru o societatea comercială.Orice duce la eficientizare trebuie luat în calcul", spune TeodorAncuţa.

Procesul de fuziune a celor doi operatori bursieri locali luaseavânt în 2005, când Ernst&Young realizase şi o evaluare aburselor româneşti, care însă nu a fost pe placul unora dintreacţionarii BVB motiv pentru care operaţiunea de fuziune a fostîntreruptă în octombrie 2006.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) fusese evaluată la acea dată decătre societatea de audit şi consultanţă la 75-80 de milioane deeuro, în timp ce valoarea Bursei din Sibiu fusese evaluată la circa6 milioane de euro, adică un raport de conversie de circa 13 la 1.În prezent, raportul capitalizărilor celor două burse a ajuns la 7la 1.

"Cred că piaţa de capital este într-o altă etapă în acestmoment. În programul de dezvoltare pe care l-am avut când amcandidat pentru funcţia de preşedinte al Bursei de Valori Bucureştiaveam ca obiectiv şi consolidarea pieţei", a declarat StereFarmache, preşedintele BVB.

Brokerii spun că nu văd rostul menţinerii în funcţiune a douăsisteme de tranzacţionare şi instituţiile aferente fiecăreia dintreele.

"Sensul unei fuziuni este să reducă costurile de funcţionare şiconsolidarea afacerii. Nu văd sensul fuziunii dacă rămân douăsisteme de tranzacţionare. Acum care va rămâne este la latitudineaacţionarilor din cadrul celor două burse. Piaţa este prea mică casă existe două burse, două pieţe spot, două de derivate şi volumelede tranzacţionare sunt cele pe care le vedem cu toţii", spune RareşNilaş, directorul general al BT Securities.

Într-un interviu recent, directorul general al Broker Cluj (BRK)Grigore Chiş îşi arăta optimismul că procesul de fuziune a celordoi operatori bursieri s-ar putea finaliza până în vara acestuian.

Pe Bursa de la Bucureşti sunt listate 74 de companii cu ocapitalizare totală de aproape

12 mld. euro şi alte mii de emitenţi pe piaţa RASDAQ carevalorează 2,6 miliarde de euro, iar rulajul total s-a ridicat anultrecut la 1,5 miliarde de euro.

De cealaltă parte, la bursa din Sibiu sunt disponibile câtevazeci de instrumente de tip futures care anul trecut au generattranzacţii care cumulau 1,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO