♦ „În acest moment nu ne mai uităm la construcţia altor indici“ ♦ 11 companii s-au listat până acum în 2022 în urma unor plasamente de circa 27 mil. euro ♦ În 2021 au venit 23 de companii noi la Bucureşti ♦ „2022 a mers bine pentru BVB, chiar dacă se observă o încetinire a listărilor.“
Până la jumătatea lui 2023 Bursa de Valori Bucureşti îşi propune să aiba autorizată Contrapartea Centrală (CCP) din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a altor actori implicaţi în proces, iar până la finalul anului piaţa derivatelor, care aduce cumpărări în marjă şi vânzări în lipsă pe instrumente având activ suport indici, mărfuri, acţiuni româneşti, ceea ce va spori lichiditatea şi numărul de investitori, să devină funcţională.
Până atunci însă, Radu Hanga, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, spune că planurile operatorului pieţei de capital nu includ lansarea unor noi indici, cel mai recent fiind BETAero în toamna lui 2021, şi că piaţa AeRO, „anticamera“ Bursei, este un motor de creştere atât pentru numărul de investitori cât şi pentru lichiditatea bursieră. De altfel valul de noi listări din 2021, când nu mai puţin de 23 de companii au intrat în ringul bursier, cât şi emisiunile succesive de titluri de stat Fidelis, prin care românii au împrumutat statul cu 3 mld. euro, se văd astăzi în statisticile Fondului de Compensare a Investitorilor: circa 128.000 de conturi de tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti. Potrivit datelor BVB, 11 companii s-au listat în 2022 în urma unor plasament de 27 mil. euro.