Burse - Fonduri mutuale

Confruntarea de la SIF3, amânată de instanţă

Mihai Fercală, preşedintele executiv SIF Transilvania

Mihai Fercală, preşedintele executiv SIF Transilvania

Autor: Roxana Pricop

11.01.2016, 00:05 426

Tribunalul Braşov a admis, pe calea ordonanţei prezidenţiale, cere­rea SIF Transilvania (SIF3) de a sus­pen­da punerea în aplicare a cererii de con­vocare a unei Adunări Gene­rale a Acţionarilor formulată de un grup de acţionari care deţin 8% din capi­talul SIF-ului şi cer schim­barea con­ducerii.

Hotărârea instanţei, emisă pe 7 ia­nuarie, poate fi atacată cu apel în cinci zile de la comunicare. Astfel, con­siliul de supraveghere al SIF3 a re­vo­cat convocarea AGA din 15 februa­rie.

Decizia instanţei are loc în con­textul în care pe 28 decembrie 2015 SIF Transilvania a convocat acţionarii în Adunare Generală Ordinară, după ce a primit o solicitare în acest sens din partea unui grup de acţionari care au cerut schimbarea managementului şi revizuirea modelului actual de business, acuzând prejudicii produse de actualul management.

Din grupul de acţionari care au cerut convocarea AGA fac parte: fon­durile deschise de investiţii Cer­tinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Cer­tin­vest XT Index, Certinvest BET FI In­dex, fondul de pensii private „Pensia mea“, fondul străin de in­vestiţii Broadhurst Investments Li­mi­ted. Au mai semnat şi persoanele fi­zice: Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoi­chescu, Constantin Fraţilă, Maria Alex­andra Fraţilă, Gabriela Alexe, Radu Ciu­ceanu, Radu Toia, fost mem­bru în con­siliul de supraveghere al SIF-ului.

Grupul de acţionari a cerut aprobarea declanşării acţiunii în răs­pundere pentru management ne­cores­punzător şi defectuos împotriva membrilor directoratului: Mihai Fercală, preşedintele executiv, Iulian Stan, vicepreşedintele executiv, şi Marius Moldovan, vicepreşedintele executiv, şi constatarea încetării de drept a mandatelor acestora. Gabriela Alexe ar fi urmat să exercite acţiunea în justiţie împotriva membrilor directoratului.

Pe de altă parte, Mihai Fercală, directorul general al SIF3, a considerat cererea grupului de acţionari de convocare a AGA un act de răzbunare, „de hărţuire a directoratului, împinsă până la limita şantajului“, potrivit unui raport emis de SIF3 pe bursă anul trecut.

„O parte dintre acţionarii semnatari au solicitat şi în anii anteriori completarea ordinii de azi a unor adunări generale ale acţionarilor sau convocarea unor AGA având o ordine de zi identică sau similară, pentru unele cazuri instanţa constatând abuzul de minoritate al acţionarului Constantin Frăţilă şi obligându-l pe acesta la plata de despăgubiri (...)“, potrivit unui raport curent emis anul trecut de SIF3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO