Burse - Fonduri mutuale

Conpet Ploieşti se apropie de prima ligă a bursei şi ar putea obţine un loc în indicele BET

Conpet Ploieşti se apropie de prima ligă a bursei şi...

Autor: Radu Bostan

08.09.2015, 00:06 643
Transportatorul de ţiţei Conpet Plo­ieşti (simbol COTE), companie cu afaceri de 375 mil. lei controlată de stat, s-ar califica în pre­zent pentru includerea în BET, indicele de re­ferinţă al bursei, după ce lichiditatea ac­ţiunilor a crescut de 18 ori în ultimele opt luni.
 
Valoarea companiei şi lichiditatea acţiu­nilor s-au îmbunătăţit simţitor după ce Conpet s-a transferat pe piaţa principală a bursei, în 2013, şi mai ales după ce, în noiembrie 2014, Fondul Proprietatea (FP) a vândut în piaţă un pachet de acţiuni egal cu 23% din capital, reducându-şi participaţia la 6% din capital.
 
În plus, Conpet a anunţat un profit record anul trecut, de 51 mil. lei, şi dividende ge­ne­roase, încurajând investitorii să cumpere acţiuni şi ridicând cotaţia acţiunilor COTE cu 27% în ultimele 12 luni.
 
Conpet face parte din indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, însă miza pentru orice companie listată la bursă este să intre în indicele BET, asupra căruia se în­dreap­tă atenţia marilor investitori. Indicele BET sintetizează evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni de la Bucureşti, oglin­dind mişcările din preţul companiilor din eşalonul întâi al bursei, aşa-numitele „blue chips“. Pentru a intra în clubul select al bursei, o acţiune „candidat“ este evaluată după coefi­cientul de lichiditate, un indicator care însumează ponderea tran­zacţiilor cu simbolul său în lichiditatea totală a pieţei principale în ultima lună, în ultimul trimestru, în ultimul semestru şi în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO