Burse - Fonduri mutuale

Conpet Ploieşti urcă la bursă după ridicarea sechestrului pus asupra pachetului majoritar: statul român va plăti 913 milioane lei către fraţii Micula, cei care puseseră sechestru pe o parte din companie

Conpet Ploieşti urcă la bursă după ridicarea...

Autor: Tibi Oprea

20.01.2020, 13:20 609

Acţiunile Conpet Ploieşti (simbol bursier – COTE) se apreciază cu 0,25% la Bursa de la Bucureşti în timpul şedinţei de tranzacţionare după ce compania a anunţat că s-a dispus radierea sechestrului instituit de către fraţii Micula asupra unui număr de 5 milioane de acţiuni, respectiv a întregului pachet deţinut de statul român prin Ministerul Energiei la companie.

La finalul anului trecut, judecătoria sectorului 5 Bucureşti a dispus suspendarea provizorie a executării sechestrului definitiv asupra unor acţiuni din portofoliul statului, printre care 58% din Conpet Ploieşti şi 22% din Nuclearelectrica. Ulterior, fraţii Micula au câştigat procesul, urmând a fi despăgubiţi de statul român cu 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pus la dispoziţia Guvernului.

Statul român a fost implicat într-o serie de procese de mai muţi ani, fiind chemat în instanţe internaţionale de către Ioan şi Viorel Micula şi de companiile deţinute de aceştia – European Food, Starmill şi Multipack – în temeiul acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Suedia. Fraţii Micula au dat statul în judecată în 2005 pentru că acesta ar fi anulat anumite facilităţi fiscale pentru investitorii străini, cei doi având şi cetăţenie suedeză.

Procesul a fost deschis la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Modială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice, iar o instanţă americană a decis că statul trebuie să plătească 331 de milioane de dolari plus dobânzile suplimentare acumulate din noiembrie 2018 încoace.

În martie 2014, Tribunalul Bucureşti a decis definitiv şi fără cale de atac ca statul român să fie executat silit.

În timpul Guvernului Ponta 2, statul a încercat să compenseze suma datorată cu datoriile pe care cei doi fraţi le au la stat, care sunt unele dintre cele mai mari, însă Comisia Europeană s-a opus iniţiativei considerând-o ajutor de stat incompatibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO