Burse - Fonduri mutuale

Conpet trage cortina peste proiectul oleoductului care urma să ducă petrol rusesc în Europa

Conpet trage cortina peste proiectul oleoductului care...

Autor: Ioana Tudor, Roxana Pricop

27.07.2014, 15:37 937

Acţionarii transportatorului de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE) sunt convocaţi în Adunare Generală pe 2 septembrie pentru a aproba demararea procedurilor legale de lichidare a companiei de dezvoltare a proiectului PEOP-PCD (Pan-European Oil Pipeline), un oleoduct prin care petrolul rusesc urma să fie transportat spre Europa Centrală, evitându-se strâmtoarea Bosfor (Turcia).

Conpet este controlată de stat prin intermediul Ministerului Economiei, care deţine 58,7% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 29,7% din companie. Restul de 11% din acţiuni sunt deţinute de investitori la bursă.

Magistrala, a cărei construcţii a fost estimată la 3,5 miliarde de euro, urma să conecteze portul Constanţa cu Trieste (Italia), tranzitând Serbia, Croaţia şi Slovenia. În 2007, România a fost una din ţările iniţiatoare ale proiectului, magistrala urmând să aibă o lungime de 1.856 km şi o capacitate estimată de transport de 1,2-1,8 milioane de barili/zi.

Oleoductul avea rolul de a reduce dependenţa Uniunii Europene faţă de livrările de petrol din Federaţia Rusă şi ţările din Orientul Mijlociu. În 2010, era avansată posibilitatea includerii Gazprom în proiect. Conpet a semnat în iulie 2008 actul pentru constituirea companiei de dezvoltare a proiectului PEOP, iar din acţionariatul companiei, înregistrată la Londra, mai făceau parte şi operatorul portuar Oil Terminal din Constanţa (OIL), firma Transnafta din Serbia şi Janaf din Croaţia.

În 2009 însă Italia, Croaţia şi Slovenia au renunţat la proiect, astfel că singurele ţări încă interesate de investiţie, România şi Serbia, au reevaluat proiectul şi au stabilit o nouă rută, Constanţa-Pancevo, care a fost şi modificată, respectiv Piteşti-Pancevo.

Tot pe 2 septembrie, acţionarii sunt chemaţi să aprobe  programul de investiţii şi de reparaţii capitale pentru anul 2014, şi bugetul completat de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Acţiunile Conpet au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri la un preţ de 48,9 lei/titlu în creştere cu 4%. Capitalizarea bursieră a companiei este de 423,3 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO