Burse - Fonduri mutuale

Consiliul de Administraţie al Bursei l-a ales pe Victor Cionga în funcţia de director general

Consiliul de Administraţie al Bursei l-a ales pe Victor Cionga în funcţia de director general

Victor Cionga, managing partner al AZ Capital Advisors: Mă onorează propunerea făcută de către Consiliul de Administraţie. Sper că alături de echipa existentă şi de actorii de pe piaţa de capital vom face front comun pentru modernizarea şi dezvoltarea bursei.

Autor: Roxana Pricop

19.07.2012, 00:06 398

Victor Cionga are propria firmă de consultanţă din 2007, pe care a fondat-o după ce s-a retras din funcţia de director executiv adjunct la firma de brokeraj Raif­feisen Capital Investment de unde fost implicat în listarea Transelectrica.

Cionga i-a ajutat anul trecut pe ruşii de la Renaissance Capital să câştige mandatul de intermediere a ofertei Petrom în valoare de peste 400 milioane de euro, pregătind oferta tehnică pe baza căreia ruşii au câştigat licitaţia. El a colaborat cu Renaissance şi pe parcursul ofertei Petrom, care însă s-a încheiat cu un eşec, statul nereuşind să îşi vândă acţiunile din cauza căderii pieţelor externe.

Victor Cionga a absolvit în 1980 Facultatea de Fizică din Bucureşti, a urmat un EMBA la Washington University (Seattle, US) şi Academia de Ştiinţe Economice joint EMBA Program. El a urmat cursuri postuniversitare la Colegiul Naţional pentru Apărare şi la Colegiul Superior pentru Securitate Naţională.

"Mă onorează propunerea făcută de către Consiliul de Administraţie. Sper că alături de echipa existentă şi de actorii de pe piaţa de capital vom face front comun pentru modernizarea şi dezvoltarea bursei", a declarat pentru ZF Victor Cionga.

Pentru a prelua mandatul, noul director general trebuie să primească avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Pentru poziţia de executiv, Bursa este dispusă să plătească un salariu lunar de circa 9.500 de euro, însă există posibilitatea ca această valoare să fie mai mare în funcţie de negocierile purtate dintre Victor Cionga şi Consiliul Bursei. Fostul executiv Valentin Ionescu a câştigat circa 4.500 de euro lunar.

Numirea sa a luat piaţa prin surprindere, în condiţiile în care alte nume au fost cotate drept favorite pentru funcţia de director general. De pe lista scurtă de candidaţi, favorit a fost iniţial Bogdan Patriniche, un expat stabilit la Londra, care ar fi acceptat să preia mandatul de executiv pentru un salariu lunar de 20.000 euro, însă din cauză că familia nu ar fi fost de acord să se mute la Bucureşti, el ar fi fost nevoit să renunţe la ofertă, potrivit unor surse apropiate procesului de selecţie. Patriniche locuieşte la Londra de aproape douăzeci de ani, iar în prezent este şeful departamentului de finanţare structurată şi soluţii de hedging la firma Delphi Securities din Londra. Patriniche a plecat din România în 1990 ca inginer şi, după ce a studiat la École Nationale D'Administration la Paris şi la London Business School, a lucrat pentru BERD, Ericsson, Lucent, UBS Warburg şi National Bank of Australia.

Un alt candidat cotat ca favorit a fost Astridel Rădulescu, un român stabilit în Italia şi care este şeful departamentului de supraveghere al Bursei de Valori de la Milano. Pe lista scurtă de candidaţi s-ar mai fi aflat un consultant austriac, un vicepreşedinte de la Raiffeisen şi Dragoş Simion, fost preşedinte ale retailerului de electrocasnice Flamingo International.

De aproape opt luni Bursa de Valori Bucureşti nu are un director general, după ce Valentin Ionescu a fost demis fără ca fosta conducere să dea explicaţii clare pentru demiterea sa. Astfel că actuala conducere a bursei va trebui să stabilească obiective clare pe care le are de îndeplinit noul director general.

Actuala conducere, în frunte cu Lucian Anghel, a stabilit însă ca priorităţi strategice pentru directorul general sprijinirea ofertelor statului, atragerea de listări din mediul privat, dezvoltarea de produse noi, alinierea la standardele internaţionale, îmbună­tă­ţi­rea guvernan­ţei cor­po­ra­tive, creş­te­rea vizibilităţii, dezvoltarea dialogului cu celelalte instituţii ale pieţei şi creşterea rolului educaţional al BVB.

Radu Furnică, unul dintre cei mai cunoscuţi şi experimentaţi head-hunteri de pe piaţa locală, proprietarul firmei Leadership Development Solutions angajată în martie de Bursa de Valori Bucureşti, ar putea încasa un comision de succes de 100.000 euro pentru recrutarea CEO-ului.

"Din punctul meu de vedere, procesul de recrutare s-a încheiat. Pe 15 mai, după două luni de la începerea procesului de recrutare, am înaintat conducerii o listă scurtă de candidaţi. Din acel moment au început întâlnirile, interviurile şi negocierile cu candidaţii. Procesul de selecţie a fost extrem de complex: am contactat 2.000 de persoane din Europa până am înaintat conducerii lista scurtă de candidaţi", a spus Radu Furnică.

Pe bursa de la Bucureşti, lunar, aproape 4.000 de investitori tranzac­ţio­nează acţiuni de 150-200 milioane de euro, raportat la o populaţie activă de 9,8 milioane de români şi un Produs Intern Brut de circa 120 miliarde de euro. Pe Bursa de la Bucureşti sunt listate un număr de 80 de societăţi cu o valoare de 17,6 miliarde de euro, incluzând şi valoarea băncii austriece Erste Bank.


Ce preia noul CEO al Bursei de Valori Bucureşti

  • Valoarea tranzacţiilor medii zilnice cu acţiuni de la BVB a fost în acest an de 7,8 milioane de euro, faţă de circa 40 mil. euro pe bursele de la Budapesta şi Praga şi 190 mil. euro pe bursa din Varşovia.

  • Capitalizarea BVB este în prezent de 19,5 mld. euro, faţă de 150 mld. euro în cazul bursei din Varşovia.

  • Ponderea capitalizării bursei în PIB este de 11,8%, situând bursa de la Bucureşti pe penultimul loc în lume, după Estonia, ceea ce arată subdezvoltarea pieţei.

  • În ultimii patru ani nicio companie locală nu a mai derulat vreo ofertă publică iniţială (IPO) pe Bursa de la Bucureşti.

  • Numărul de investitori activi de pe bursă a scăzut în ultimii patru ani de la peste 15.000 pe lună la mai puţin de 5.000.

  • Programul de privatizări al statului, care era aşteptat să resusciteze bursa în acest an, a deraiat. Exceptând oferta Transelectrica, statul nu a mai respectat termenele de vânzare a 15% din Transgaz şi de listare a Romgaz şi Hidroelectrica.

  • Brokerii şi investitorii străini sunt nemulţumiţi de costurile de tranzacţionare de pe piaţa românească, care sunt printre cele mai mari din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO