Burse - Fonduri mutuale

Constantin Roibu a încasat 870.000 de euro de la Oltchim de când combinatul se afundă în pierderi

Constantin Roibu a încasat 870.000 de euro de la Oltchim de când combinatul se afundă în pierderi

Constantin Roibu a condus timp de 20 de ani cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim

Autor: Adrian Cojocar

20.09.2012, 00:07 3566

Constantin Roibu a încasat în ultimii cinci ani peste 870.000 de euro de pe urma funcţiilor pe care le deţinea la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a drepturilor intelectuale şi a altor funcţii deţinute în companii afiliate Oltchim, deşi sub conducerea lui combinatul chimic din Vâlcea a acumulat pierderi care au depăşit un miliard de lei (260 mil. euro).

Roibu şi-a înaintat recent demisia din funcţia de director general la solicitarea OPSPI, instituţie din cadrul Ministerului Economiei, după ce anul trecut a pierdut şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Din cauza situaţiei dezastruoase în care se află în prezent combinatul deţinut de stat, care afectează interesul pe care marii jucători din sector îl au pentru companie, Oltchim ar putea rămâne în continuare neprivatizată.

Acest lucru s-a văzut marţi, când statul a primit doar trei oferte pentru combinatul chimic pe care însă reprezentanţii statului nu-şi pun mari speranţe că se vor concretiza din cauză că ofertanţii ori vor să restrângă semnificativ activitatea Oltchim, ori nu au capacitatea financiară de a prelua combinatul.

Statul a amânat până vineri licitaţia pentru privatizarea combinatului, în aşteptarea şi altor ofertanţi.

Potrivit declaraţiilor de avere, Roibu a încasat de la Oltchim în perioada 2007 - 2011 circa 555.000 de lei din funcţiile de indemnizaţie de director general şi administrator al Oltchim, însă a câştigat o sumă de peste două ori mai mare de pe urma salariilor pe care le-a primit la trei companii afiliate combinatului care-şi bazează afacerile pe contracte cu Oltchim, respectiv Designro, Protectchim şi Oltchim Gmbh Germania, precum şi din drepturi intelectuale, cel mai probabil finanţate tot din bugetul Oltchim.

Numai în anul 2007 şi 2008 Roibu a primit de la filiala Oltchim din Germania, controlată integral de Oltchim, un salariu de circa 61.000 de euro. Roibu a primit cei mai mulţi bani în 2007, an în care Oltchim a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 95,9 mil. lei (26,5 mil. euro). La acea dată şeful Oltchim a încasat 170.000 de lei din salariile de la combinat şi împreună cu alte remuneraţii a ajuns să câştige 554.000 de lei (154.000 de euro). Tot în 2007 soţia lui Roibu, care era angajată în combinat, Gabriela Roibu, a primit o indemni­zaţie de la Oltchim de 32.300 de lei.

Constantin Roibu a fost plătit cu o sumă similară şi în 2008, când combinatul s-a afundat în pierderi care s-au ridicat la 234 mil. lei (58,5 mil. euro).

Situaţia dramatică prin care a trecut combinatul în ultimii ani a forţat conducerea societăţii să-şi reducă remuneraţiile, în 2010 Roibu mai încasând în total 126.000 de lei (30.000 de euro), adică echivalentul unui salariu lunar net de 2.500 de euro.

Administratori plătiţi cu 15 euro/lună

În 2010 şi 2011 indemnizaţiile celor cinci administratori ai Oltchim au fost reduse drastic, la 67 lei/lună, respectiv 1% din remuneraţia directorului general, din cauza situaţiei financiare precare a combinatului.

Salariul pe care l-au primit administratorii Oltchim în ultimii doi ani şi jumătate de zile nu justifică nici deplasarea acestora la şedinţele de lucru, acesta putând fi un motiv pentru care conducerea administrativă nu s-a grăbit să "salveze" Oltchim, putând astfel agrava situaţia acestuia.

Spre exemplu, Karoly Borbely, care a ocupat în 2011 funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, a încasat în acelaşi an de la Oltchim o sumă mai mult simbolică, de numai 561 de lei (132 de euro).

Administratorii Oltchim "s-au spălat pe mâini" de responsabilitatea funcţiilor pe care le ocupau la compania de stat prin semnarea unui contract de asigurare a riscului managerial pentru membrii Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive în valoare de 50 de milioane de euro. Primele pentru contractul de asigurare au fost plătite tot din bugetul auster al Oltchim, care anul acesta nu a mai avut bani pentru a-şi plăti nici materia primă necesară activităţii, astfel că şi-a sistat activitatea.

Dan Bărbulescu, care a fost administrator la Oltchim în perioada 2003 - 2007, spune că a votat impotriva situaţiilor financiare anuale ale Oltchim din 2003 până în 2007 atât în AGA, cât şi în consiliul de administraţie al companiei.

"M-am delimitat în mod repetat de deciziile prejudiciabile aprobate de majoritatea membrilor din Consiliul de Administraţie şi am notificat auditorului financiar acest lucru. Ultima delimitare privind prejudiciile produse prin neînregistrarea corectă a capitalului social şi omisiunea notificării ajutorului de stat nelegal la Oltchim a fost publicată pe site-ul Bursei la data 28 februarie 2007", a declarat Dan Bărbulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO