Burse - Fonduri mutuale

Construcţii Napoca a primit acordul de principiu pentru transferul la BVB

Construcţii Napoca a primit acordul de principiu pentru...

Autor: Radu Bostan

19.10.2015, 00:04 323
Societatea de Construcţii Napoca (simbol bursier NAPO), al cărei portofoliu de lucrări include extinderea aeroportului din Cluj, a obţinut acordul de principiu al Bursei de la Bucureşti (BVB) pentru transferul de pe RASDAQ pe piaţa reglementată.

Napoca a avut afaceri de 44,5 milioane de lei şi profit de 8,5 milioane de lei în 2014 şi are în prezent o capi­ta­lizare de aproape 15 milioane de lei.

Anunţul că a obţinut un aviz preliminar din partea BVB a alimentat vineri creşterea acţiunilor cu 33%, pe un rulaj aproape dublu faţă de media din ultimele luni. Acţiunile NAPO sunt puţin lichide, cu tranzacţii medii zilnice de doar 1.000 de lei în ultimele luni.

Principalul acţionar al Napoca este omul de afaceri Ioan Bene, care controlează 76% din acţiuni. Bene este anchetat într-un dosar al DNA, fiind acuzat că a oferit mită lui Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Con­siliului Judeţean Cluj, în schimbul unor contracte, inclusiv construirea noii piste a aeroportului.

Compania de construcţii a fost prima firmă de pe RASDAQ care a decis să se mute la cota bursei, încă din ianuarie 2015, dar va fi cel mai probabil ultima care va realiza transferul. Pasul următor este ca BT Securities, interme­diarul mutării, să întocmească pros­pectul de listare şi să îl depună la Autori­ta­tea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) în vederea aprobării. Docu­men­taţia se află "într-o fază finală iminentă", potrivit brokerilor.

Dacă ASF îi aprobă solicitarea, Napoca se va alătura cercului extrem de restrâns al firmelor care au optat să se mute pe piaţa principală înaintea desfiinţării RASDAQ.

Până acum, la cota bursei au venit anul acesta Albalact (ALBZ), IAR (IARV) şi Mecanică Fină (MECE). În stadiul de redactare şi aprobare a prospectului se mai află Romcab Târgu-Mureş (MCAB) şi Prebet Aiud (PREB).

Din cele peste 900 de firme listate pe RASDAQ la sfârşitul anului trecut, puţin peste 250 de companii au ales să se mute pe sistemul alternativ AeRO, iar restul s-au delistat sau urmează să o facă. Piaţa RASDAQ, care în trecut avea mii de companii şi o capitalizare de peste 10 miliarde de lei, va fi desfiinţată până la sfârşitul lunii octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO