Burse - Fonduri mutuale

Constructorul Concefa se intoarce la nivelul de afaceri de dinainte de criza

Constructorul Concefa se intoarce la nivelul de afaceri de dinainte de criza
11.02.2010, 23:06 79

Desi firma s-ar putea intoarce anul acesta la afacerile din2008, capitalizarea companiei este departe de nivelul maxim atinsin vara anului 2007, de circa 75 de milioane de euro, in prezentvaloarea de piata a companiei cifrandu-se la 14,2 milioane deeuro.

"Am avut un sfarsit de an foarte bun. Mai mult decat atat neasteptam la o crestere semnificativa in acest an. Avem foarte multde lucru pe 2010 in principal ca urmare a celor doua contracte pecare le-am incheiat anul trecut, cel cu INR si alte doua poduri,cel de la Curtea Seaca, contract in valoare de 13,2 mil. euro simai avem un pod de 2,2 mil. euro cu fonduri ISPA", a declaratHoratiu Cercel, proprietarul si directorul general al ConcefaSibiu.

Firma de constructii din Sibiu a semnat anul trecut un contractin valoare de 50 mil. euro cu dezvoltatorul INR Management RealEstate pentru realizarea unor lucrari de constructii din cadrulcomplexului de lux Silver Mountain. Firma INR Management estecontrolata de omul de afaceri Dan Fischer, care dezvolta in PoianaBrasov un proiect in valoare de 350 de milioane de euro.

Concefa a demarat la finele anului trecut lucrarile la primaparte a proiectului, in valoare de 20 mil. euro, insa spune ca peparcurs s-au adus foarte multe imbunatatiri arhitecturale silucrarile au fost intarziate, astfel ca practic grosul lucrarilorse va realiza anul acesta.

Atat lucrarile aferente primei parti din proiectul SilverMountain, cat si cele pentru constructia podului feroviar de laCurtea Seaca au o durata de circa doi ani de la inceperealucrarilor.

Totodata, firma se pregateste anul acesta sa realizeze noiangajari pentru a face fata volumului de lucrari din acest an, inprezent firma dispunand de circa 700 de salariati.

"In rest ne-am restructurat un pic mai bine activitatile, aminfiintat un compartiment de gestiune imobiliara pentru a avea unmarketing organizat, care sa se ocupe de dezvoltarea si gestionareapartii de real estate, optimizarea la nivelul activelor, pentru canoi aveam pana acum multe spatii care nu au fost valorificate insensul inchirierii acestora si optimizarii spatiilor de productie",a precizat Horatiu Cercel.

Omul de afaceri spune ca firmele din constructii vor avea partede o perioada grea a anului si va trebui sa se se restructurezepentru a rezista pe piata. "Primavara si vara anului 2010 va fi cao secera pentru companiile din constructii, un fel de selectienaturala. Cei cu probleme se vor inchide, iar ceilalti se vorrepozitiona si se va trece la o specializare, se vor desfintasubunitatile neprofitabile, pentru ca pana acum toata lumea faceade toate", spune Cercel.

El a precizat ca bancile au fost mai intelegatoare decat seastepta si au permis mecanisme de reesalonare si amanare acreditelor.

Concefa a vandut la finele anului trecut mai multe imobile cu 5milioane de euro, apartinand firmei Bravcof Brasov, cu care maiapoi a fuzionat, imobile care au fost achizitionate cu destinatiaexpresa de a fi vandute.

Concefa Sibiu a inregistrat in primele noua luni din 2009 ocifra de afaceri de 45 de milioane de lei (10,7 milioane de euro),cu 39,4% mai mici decat in primele trei trimestre aferente anuluiprecedent. In aceeasi perioada, profitul companiei s-a redus cu62%, la 396.500 de lei (93.700 de euro).

Conducerea companiei spune ca in ultimii ani a incercat sareduca expunerea pe care o avea pe sectorul de stat, astfel ca inacest moment 30-40% din contracte vin de la clienti bugetari, opondere similara sunt contractate de la parteneri privati, restulfiind reprezentata de vanzari de apartamente proprii.

In ultimele saptamani, Horatiu Cercel a achizitionat prinintermediul pietei RASDAQ circa 610.000 de actiuni Concefa inschimbul sumei de aproape 180.000 de lei (43.000 de euro).

Concefa Sibiu este detinuta in proportie de circa 65,5% deHoratiu Cercel, restul actionarilor detinand participatiinesemnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO