Burse - Fonduri mutuale

Continua dansul la Oltchim: Ce alternative au nemtii de la PCC pentru cel mai mare combinat chimic

Continua dansul la Oltchim: Ce alternative au nemtii de la PCC pentru cel mai mare combinat chimic
04.03.2010, 23:10 233

Grupul PetroCarboChem (PCC) din Germania, detinut de omul deafaceri Waldemar Preussner, care are o participatie de 12,1% dinactiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT),intentioneaza sa achizitioneze pachetul majoritar al companieiromanesti in vederea obtinerii unei pozitii in topul celor mai maricinci producatori de polioli la nivel european.

"Noi am venit in Romania in ideea de a consolida compania si sacrestem. Sa cumparam Oltchim pentru a pune la un loc cota de 5% alor in productia de polioli, cota noastra de 3% pe aceasta piata,sa investim in capacitati noi si poate sa ajungem la un procent de10% la nivel european. In acest caz am intra in a doua categorie deproducatori, cea de mijloc. Acum suntem amandoi pe margine, iarcompanii precum Dow Chemicals si Bayer, care detin jumatate din piata, au o influentaputernica asupra preturilor de livrare si a materiilor prime si inplus actioneaza la nivel global", a declarat Wojciech Zaremba,directorul de dezvoltare a afacerilor al grupului german PCC.

Directorul PCC mai spune ca achizitia Oltchim este printresingurele solutii pe care compania nemteasca le are in vedereadezvoltarii pe piata poliolilor.

"Cu cine sa ne unim daca nu cu Oltchim ? Pentru noi a fost pasulfiresc sa venim aici sa cumparam compania sa folosim sinergiilecare le avem impreuna si sa devenim mai puternici. Nu vreau sa fiunumit cel mai mare competitor al Oltchim, pentru ca noi avem ceamai mica cota pe aceasta piata", spune Zaremba.

Polioli sau PVC?

Nemtii de la PCC vor sa concentreze productia de la Oltchim pesegmentul poliolilor si oxo alcoolilor, in timp ce conducereacombinatului romanesc cauta sa atraga un imprumut de aproape 500mil. euro de la banci cu garantii de stat pentru a investi inproductia de PVC. Investitiile sunt insa blocate la ComisiaEuropeana, care analizeaza ajutorul pe care statul roman vrea sa-ldea combinatului, in urma unor sesizari din partea PCC.

Reprezentantii PCC spun ca poliolii sunt un produs de nisa, cumarje de profit mai mari, si unde competitia este stransa, in timpce PVC este un produs de masa, iar capacitatea de productie aOltchim este prea mica pentru a asigura costuri comparabile cu celeoferite de producatorii din Orientul Mijlociu. De cealalta parte,Oltchim spune ca PVC-ul este produsul sau de baza.

PVC-ul este un compus folosit in tamplaria termoizolanta pentrugeamuri termopan, dar si la producerea de tevi sau profile.Poliolii sunt produse intermediare pentru obtinerea, spre exemplu,a spumelor poliuteranice pentru industria mobilei, pentru cea deconstructii, industria auto si altele. Oxo alcoolii sunt folositipentru producerea sapunului, a samponului, dar si ca aditivi pentruindustria materialelor plastice si pentru alipire, cu folosintapornind de la industria de jucarii si terminand cu izolatii pentrucabluri.

Afacerile din chimie ale PCC le-au depasit anul trecutpe cele ale Oltchim

Divizia chimica a grupului PCC a depasit anul trecut combinatulOltchim ca afaceri, nemtii ajungand la vanzari de 300 mil. euro in2009 pe acest segment de la circa480 mil. euro cu un an in urma, in timp ce cifra de afaceri aOltchim a scazut de doua ori, de la 529 mil. euro in 2008 la 253mil. euro anul trecut.

Din cauza dificultatilor de aprovizionare cu materie prima,combinatul din Ramnicu Valcea a inregistrat in 2008 si 2009pierderi cumulate de 443,9 mil. lei (110 mil. euro).

Conducerea Oltchim spune ca se descurca si pe contpropriu

In urma cu un an conducerea Oltchim spunea ca nu poatesupravietui fara ajutorul statului. In prezent, sefii Oltchim spunca dupa repornirea petrochimiei Arpechim va readuce combinatul peprofit, iar investitiile garantate de stat sunt necesare pentru cafirma sa devina competitiva pe piata. Oltchim a preluat lainceputul anului de la Petrom sectia de petrochimie a rafinarieiArpechim, care furniza anterior principalele materii prime alesocietatii, propilena si etilena.

"Faptul ca repornim instalatiile in luna aprilie va avea caefect obtinerea unei cifre de afaceri de 640 mil. euro si amestimat noi un profit net de 2 mil. euro. Daca porneam cuinstalatiile in ianuarie veniturile se ridicau la 875 mil. euro siprofitul net la 25 mil. euro, asta acoperind cheltuielilefinanciare care pentru acest an se ridica la 32 mil. euro si in2011 la 70 mil. euro", a declarat Constantin Roibu, directorulgeneral al Oltchim Ramnicu Valcea.

El mai spune ca achizitia activelor petrochimiei Arpechim cu 13mil. euro s-a realizat printr-un credit de la clienti ai societatiicu conditia ca producatorul chimic sa realizeze plati lunare inproduse la pretul pietei pe o perioada de un an pana la doi ani infunctie de client.

"Am inceput deja lucrarile de repornire si revizie cu forteleproprii, cu materiale din stoc, insa este adevarat ca avem nevoiede finantare in acest sens pentru a reporni instalatiile cat mairepede. Suntem in discutii cu mai multe banci pentru obtinerea unuicredit si garantam cu contracte la export si cu active", spuneRoibu.

El mai sustine ca preturile la propilena si etilena au urcatnumai in ultima luna cu 10-15%, pentru ca este criza de marfa pepiata din cauza inchiderii unor capacitati de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO