Burse - Fonduri mutuale

Continuă seria de proteste la Alro. Angajaţii merg pe 6 ianuarie în faţa Prefecturii Judeţului Olt

Continuă seria de proteste la Alro. Angajaţii merg pe 6...

Autor: Tibi Oprea

04.01.2022, 15:41 466

Seria protestelor la Alro Slatina (simbol bursier ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, continuă cu un miting de protest al angajaţilor în faţa Prefecturii Judeţului Olt în data de 6 ianuarie 2021, orele 15.00-17.00.

Astfel, patru sindicate ale salariaţilor – Sindicatul Liber Aluministul, Sindicatul Alro Product, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Liber Alro – au anunţat mai multe acţiuni de protest în perioada următoare.

“Vor participa angajaţii întreprinderii ALRO S.A. şi angajaţii altor întreprinderi care sunt afectaţi în mod direct sau indirect de reducerea capacităţii de producţie a ALRO S.A. prin închiderea a 60% din capacităţi şi trimiterea în şomaj tehnic a peste 1500 de angajaţi”, transmit reprezentanţii sindicatelor într-un comunicat de presă.

Manifestarea vine după ce pe 30 decembrie în faţa sediului companiei a fost organizat un alt protest ca reacţie la perspectivele intrării în şomaj tehnic a peste 1.300 de salariaţi pe fondul reducerii capacităţii de producţie.

Hotărârea Consiliului de Administraţie din data de 27 decembrie 2021 prin care  s-a luat hotărârea de închidere a capacităţii cu 60% îşi produce efectul şi închiderea cuvelor de electroliză continuă conform planului de închidere stabilit de Consiliul de Administraţie, urmând ca în scurt timp şi angajaţii să fie trimişi în şomaj tehnic.

“Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în acest mod ireversibil industria din România. Vă comunicăm faptul că în aceeaşi situaţie dezastruoasă nu ne aflăm numai noi, ci se află toată industria din România, intrată într-o comă profundă în care se zbate  fără scăpare din ghearele speculanţilor de energie electrică şi gaze. Sute de mii de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă din cauza a cel mult 50 de ,,şmecheri” care se cred stăpânii energiei electrice şi a gazului românesc”, scriu cele patru sindicate.

Acestea anunţă că la demersurile făcute de conducere şi sindicate la “Preşedenţia României, Guvernului României, în special domnului Prim Ministru Nicolae Ciucă, Ministrului Energiei, Ministrului Muncii, Ministrului de Finanţe, Ministrului Economiei, Prefectului Judeţului Olt nu au fost luate în considerare şi nici până astăzi nu am primit nici un răspuns”.

ZF a scris în premieră pe 21 decembrie că Alro Slatina se confruntă cu preţurile mari din piaţa de energie şi cu lipsa acesteia, astfel că a început procesul de închidere a activităţii, potrivit lui Constantin Popescu, Preşedintele Sindicatului Liber Aluministul

Potrivit unui comunicat din 21 decembrie, închiderea Alro ar periclita investiţii de 500 mil. euro planificate pentru următorii ani, inclusiv pe cele pentru producţia de energie electrică, incluzând şi energie fotovoltaică.

Alro Slatina a încheiat primele nouă luni din 2021 cu o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, dar rezultatul net a fost o pierdere de 25 mil. lei, faţă de un profit net de 273 mil. lei în perioada similară din 2020, arată raportul financiar trimestrial publicat la BVB.

Compania are 1,28 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 54,2% de ruşii de la Vimetco, în timp ce Paval Holding, vehiculul de investiţii al fraţilor Pavăl, proprietarii Dedeman, are o deţinere de 23,2%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din capitalul social.

Acţiunile ALR înregistrează o scădere de 18,7% în ultimul an, pe fondul unor tranzacţii de 63,8 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO