Burse - Fonduri mutuale

Contractul cu Templeton la Fondul Proprietatea, semnat in secret

28.02.2010, 23:07 251

Grupul american de administrare a activelor Franklin Templetonasteapta numirea oficiala in pozitia de administrator al FonduluiProprietatea din partea actionarilor, dupa ce joi, 25 februarie, asemnat contractul de administrare impreuna cu reprezentantiistatului roman.

Prin semnarea contractului, Franklin Templeton a devenitadministratorul Fondului Proprietatea si al activelor de aproape 3mld. euro ale acestuia, in schimbul unui comision anual deadministrare de circa 13 mil. euro, aceasta fiind una dintre celemai mari afaceri de pe piata locala de capital. Franklin Templetona fost asistat de casa de avocatura Salans in procedura delicitatie, negocieri si la semnarea contractului deadministrare.

"Suntem incantati ca am fost alesi sa fim administratoriiFondului Proprietatea, unul dintre cele mai mari si prestigioasemandate pe care le avem in Europa de Est. Dupa numirea oficiala inpozitia de administrator, prioritatea noastra este listareaFondului Proprietatea pe Bursa de la Bucuresti si promovarea luiinternationala, ca un vehicul atractiv pentru investitii,reflectand evolutia pozitiva a pietei de capital romanesti", adeclarat la semnarea contractului David Smart, responsabilulinternational pentru fonduri suverane si afaceri supranationale dincadrul Franklin Templeton.

Desi este unul dintre cele mai valoroase contracte deadministrare din istoria pietei locale de capital si unul dintrecele mai asteptate evenimente din viata Fondului, contractul s-asemnat cu usile inchise, fara ca presa sa ia parte la eveniment.Mai mult, semnarea contractului nu a fost nici macar anuntatainainte, oficialii locali ai Fondului emitand un comunicat de presadupa incheierea evenimentului. De atunci, niciun reprezentant alconducerii actuale a fondului nu a mai putut fi contactat pentrucomentarii. Directoratul actual, condus de Ionut Popescu, isi vainceta activitatea dupa oficializarea contractului cuamericanii.

Templeton, care administreaza active de 663 mld. dolari (480mld. euro) la nivel mondial, a castigat contractul de administrarea Fondului Proprietatea inca din iulie 2009, insa semnareacontractului a fost intarziata de Ministerul de Finante, actionarulmajoritar al fondului.

Dupa mai bine de sase luni de asteptare pentru a semnacontractul de administrare, britanicii de la Templeton mai trebuiesa mai astepte cel putin o luna de zile pentru a prelua fraieleFondului Proprietatea. Mai exact, actionarii Fondului trebuie saaprobe in cadrul unei Adunari Generale modificarea actuluiconstitutiv al Fondului si numirea lui Templeton in calitate deadministrator unic. Votul pozitiv al actionarilor va echivala cunumirea oficiala a companiei britanice in pozitia de administrator,fapt care va permite britanicilor sa ofere mai multe detaliiprivind strategia de administrare si listare a Fondului. O adunaregenerala ar putea avea loc cel mai devreme la inceputul luniiaprilie.

Cu toate acestea, intrarea in vigoare a contractului esteconditionata de inregistrarea Fondului la CNVM. Termenul limita de45 de zile dat de Comisie pentru ca Fondul sa se inregistreze estestrans, avand vedere conditiile pe care Fondul trebuie sa leindeplineasca pentru a fi inregistrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO