Burse - Fonduri mutuale

„Copilul” lui Bill Gates sparge bariera de 1.000 miliarde dolari pe bursă: Acţiunile Microsoft ating recordul istoric pe fondul businessului de cloud

„Copilul” lui Bill Gates sparge bariera de 1.000...

Autor: Izabela Cutieru

25.04.2019, 13:55 1036

Capitalizarea bursieră a Microsoft a depăşit, miercuri, valoarea de 1.000 de miliarde de dolari, după ce directorii companiei au anticipat o creştere continuă a activităţii sale de cloud computing, informează Reuters.

Compania din Redmond a bătut estimările Wall Street în privinţa profitului şi veniturilor trimestriale, acestea beneficiind, în mod neaşteptat, de creşterea rapidă în domeniul cloud, care a generat vânzări de miliarde de dolari. Azure, sistemul cloud al Microsoft, concurează cu liderul de piaţă Amazon Web Services (AWS).

Acţiunile Microsoft au crescut cu 4,4%, până la 130,54 dolari, în tranzacţionarea de după închiderea bursei (late trading), devansând Apple. Cele două companii, alături de Amazon, au concurat, în ultimele luni, pentru rolul de cea mai valoroasă companie din lume, listată în SUA. Pentru cel de-al treilea trimestru, încheiat la 31 martie, creşterea Azure a încetinit uşor până la 73%, în scădere de la 76%, în al doilea trimestru. Veniturile din „cloud-ul comercial” ale Microsoft, care includ utilizarea Azure, Office 365 şi LinkedIn, au fost de 9,6 miliarde de dolari în acest trimestru, în creştere cu 41% faţă de anul precedent, dar uşor în scădere faţă de rata de creştere de 48%, înregistrată în trimestrul anterior.

Cu toate acestea, Azure va aduce vânzări de 13,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2019, cu o rată globală de creştere de 75%.

Microsoft se aşteaptă la creşteri, în al patrulea trimestru fiscal, la nivelul diviziilor de afaceri responsabile cu Azure şi Office 365, versiunea online a clasicului său software pentru productivitate, a declarat Amy Hood, directorul financiar al companiei.

Microsoft şi-a depăşit rivalii din domeniul tehnologic, cum ar fi Amazon, în capitalizarea bursieră în anumite zile, în ciuda faptului că a avut venituri mai mici, parţial pentru că majoritatea vânzărilor sale merg către întreprinderi, care tind să fie clienţi mai stabili decât consumatorii. O parte tot mai mare dintre vânzările de software ale Microsoft sunt facturate ca achiziţii recurente de abonament, care sunt mai fiabile decât achiziţiile unice.

Câştigurile de 1,14 de dolari pe acţiune, au depăşit aşteptările care enunţau câştiguri de un dolar.

Cele mai recente rezultate ale Microsoft au conţinut şi două puncte slabe. Veniturile din sfera de jocuri au crescut cu doar 5%, comparativ cu 8% în trimestrul anterior, fapt atribuit veniturilor mai mici provenite de la dezvoltatorii de jocuri şi reducerii achiziţiilor de console Xbox de la Microsoft, deoarece se aşteaptă lansarea unui nou model în viitorul apropiat.

Vânzările hardware-ului Surface al companiei au crescut cu 21%, comparativ cu 39% în trimestrul anterior, cel mai probabil din cauza faptului că clienţii aşteaptă lansarea unui hardware actualizat.

Venitul total a crescut cu 14%, ajungând la 30,57 miliarde de dolari, depăşind estimările medii ale analiştilor, care prevedeau încasări de 29,84 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO