Burse - Fonduri mutuale

Corecţiile ex-dividend au dus acţiunile Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica în jos cu până la 13%

Corecţiile ex-dividend au dus acţiunile Petrom, Romgaz...

Autor: Vlad Popescu

15.05.2014, 00:04 1120

Corecţiile ex-dividend au lovit miercuri câteva acţiuni care au de regulă o lichiditate ridicată pe bursa de la Bucureşti, provocând scăderea pe linie a principalilor indici într-o piaţă cu un rulaj de 23,8 milioane de lei. Indicele general BET-C a închis în scădere cu 2,54%.

Titlurile Nuclearelectrica au închis în coborâre cu 12,92%, la 8,36 lei. Variaţia de 1,24 lei faţă de închiderea de marţi este uşor mai ridicată comparativ cu dividendul net de 1,01 lei pe acţiune acordat de companie acţionarilor din profitul pe anul trecut. Titlurile Nuclear­electrica au fost printre cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 3,13 mi­lioane lei.

Săptămâna aceasta urmează datele ex-divi­dend la mai multe com­panii importante, printre care OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Nu­clearelectrica (SNN), Trans­gaz (TGN) şi Tran­s­electrica (TEL). Data ex-dividend este ziua de la care investitorii pot cum­pă­ra acţiuni, însă nu mai au dreptul la di­vi­den­dele acordate. De regulă, în ziua ex-divi­dend, preţul acţiunilor respective scade cu o valoare apropiată de cea a di­vi­­den­dului care va fi distribuit de com­panie.

„Corectarea preţurilor acţiunilor cu valoarea dividendelor a făcut ca indicii bur­sieri să fie astăzi pe tot parcursul şe­dinţei în teritoriul negativ. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în şedinţa de mâine, ţinând cont de faptul că sunt aştep­tate datele ex-dividend pentru alte societăţi «vedetă» ale bursei“, a comentat Mihai Mureşian, director tran­zacţionare la SSIF Intercapital Invest.

De miercuri nu mai pot încasa divi­dende nici investitorii care cumpără acţiuni Romgaz şi OMV Petrom. Acţiu­nile celor două companii s-au numărat de asemenea printre cele mai lichide titluri miercuri pe bursa de la Bucureşti, cu rulaje de peste un milion de lei fiecare.

Acţiunile Romgaz au scăzut cu 5,06%, la 33 lei, cu 1,76 lei sub referinţă, diferenţă mai redusă faţă de cea a dividendului net distribuit de companie, de 2,15 lei pe acţiune. Romgaz este pe locul 5 în topul celor mai tranzacţionate acţiuni miercuri, cu un volum de 1,62 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom au coborât cu 5,01%, la 0,4365 lei, înregistrând astfel o corecţie de 0,0230 lei, uşor sub valoarea dividendului net acordat acţionarilor, de 0,0258 lei pe acţiune. Ac­ţiunile Petrom au generat miercuri o lichiditate de peste 1,25 milioane lei.

Cea mai puternică scădere a fost înre­gis­trată de acţiunile Alu­mil, care s-au de­preciat cu aproape 15% după ce com­pania a anunţat pier­deri de 437.000 lei pentru primul trimestru, faţă de un rezultat negativ de 1,07 milioane lei în perioada corespun­ză­toare a anului trecut. Producătorul de sisteme de aluminiu estimează un profit brut de 1,63 mil. lei în acest an, de 2,1 ori mai mare faţă de cel din 2013, şi a decis să distribuie acţionarilor dividende de 20 mil. lei din câştigurile ob­ţi­nu­te în anii anteriori. Veniturile nete ale com­paniei au crescut cu 31% în primul tri­mestru, la 14,4 milioane lei. Acţiunile Alumil au închis în scădere cu 14,95%, la 1,229 lei.

„Nu este exclus ca în perioada ur­mă­toare să asistăm în piaţa locală la o mi­grare a fondurilor către companiile care până acum erau în dizgraţie. Mai exact, odată ce investitorii sunt îndrep­tă­ţiţi să încasaze dividendele pentru de­ţinerile actuale, să-şi îndrepte investiţiile către companiile care nu acordă aceste sume de bani însă care se tranzac­ţio­nează la valori foarte scăzute, în discre­panţă cu mişcarea generalizată a pieţei“, con­sideră Mihai Mureşian de la SSIF Intercapital Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO