Burse - Fonduri mutuale

Credit Suisse, ale cărei acţiuni au o prăbuşire de 63% în ultimul an, raportează pierderi de 1,5 mld. dolari în T4/2022 pe fondul unor retrageri de miliarde de dolari din administrarea investiţiilor

Credit Suisse, ale cărei acţiuni au o prăbuşire de...

Autor: Liviu Popescu

09.02.2023, 08:51 1501

Credit Suisse, banca elveţiană cu o capitalizare de 14 mld. dolari şi cu o prăbuşire de 63% a preţului acţiunilor în ultimul an, a înregistrat a cincea pierdere trimestrială consecutivă în ultimele trei luni din 2022, după ce clienţii au retras miliarde de dolari din divizia de administrare a activelor şi a semnalat o nouă pierdere pe întregul an 2023.

Cea de-a doua mare bancă din Elveţia a raportat joi o pierdere netă de 1,39 miliarde de franci elveţieni (1,51 miliarde de dolari) în trimestrul al patrulea, comparativ cu o pierdere de 2,9 miliarde de franci elveţieni în aceeaşi perioadă din 2021, în condiţiile în care veniturile au scăzut cu 33% faţă de anul precedent, la 3,06 miliarde de franci elveţieni, scrie publicaţia MarketWatch.

Banca a semnalat în noiembrie aşteptări privind o pierdere înainte de impozitare de 1,5 miliarde de franci elveţieni, după ce scăderea depozitelor şi a activelor gestionate a dus la reducerea veniturilor nete din dobânzi şi a comisioanelor şi taxelor recurente, În cele din urmă, pierderea înainte de impozitare a ajuns la 1,32 miliarde CHF.

Aceasta a survenit după ce banca din Zurich a înregistrat în octombrie ieşiri de depozite şi active nete, în condiţiile în care rapoartele din social media şi o creştere a swapurilor pe riscul de credit au provocat o frenezie în legătură cu poziţia financiară a băncii.

Activele au scăzut cu 8% faţă de trimestrul anterior, în principal la divizia sa de gestionare a a investiţiilor, la 1.294 de miliarde de franci elveţieni, din cauza ieşirilor de capital, precum şi a impactului negativ al cursului de schimb valutar, parţial compensat de mişcările favorabile ale pieţei, a precizat banca.

Banca a propus un dividend de 0,05 franci elveţieni pe acţiune pentru anul 2022.

Credit Suisse a precizat că anticipează o pierdere semnificativă înainte de impozitare în 2023, din cauza cheltuielilor de restructurare, adăugând că se aşteaptă ca diviza sa de investiţii să raporteze o pierdere în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO