Burse - Fonduri mutuale

Creditorii Flanco au agreat să-şi recupereze maxim 20 de mil. euro din datoriile de 62 mil. euro

Creditorii Flanco au agreat să-şi recupereze maxim 20 de mil. euro din datoriile de 62 mil. euro
29.07.2010, 23:50 157

Flanco International, principala companie a grupului Flamingo, adepus recent la Tribunalul Bucureşti planul de reorganizare acompaniei, care urmează să fie aprobat în Adunarea Generală aCreditorilor şi validat de către judecătorul sindic până la finelelunii septembrie.
Potrivit lui Andrei Cionca, directorul general al Casei deInsolvenţă Transilvania - administratorul judiciar al Flanco,creditorii grupului Flamingo (care cuprinde Flamingo International,Flanco International şi Flamingo Computers - toate aflate îninsolvenţă de la finele lui 2009) ar urma să primească până la 20mil. euro din datoriile de 61,85 mil. euro. O parte din aceste sumevor proveni din vânzarea de active din patrimoniul societăţii, carenu sunt utilizate.
În cazul Flanco International, care este cea mai importantă diviziea grupului, nivelul datoriilor este de circa 23 mil. euro, potrivitadministratorului, dintre care creditorii vor recupera 10 mil.euro, iar în funcţie de vânzările companiei în următorii trei ani,suma ar putea ajunge la 14 mil. euro.
"Prin planul de reorganizare, creditorii vor recupera un procent de22% din creanţe, ceea ce reprezintă un nivel mediu în astfel desituaţii. Gradul de recuperare a creanţelor garantate este de 90%.Furnizorilor le-am explicat foarte bine că din datoriile vechinu-şi vor recupera nimic şi a fost foarte clar pentru ei, însăle-am garantat că din acel moment toate businessurile vor fiîncasate pe loc. În acest moment nu există sold furnizor", aprecizat Andrei Cionca.
Potrivit lui, dacă Flanco ar fi intrat în faliment, furnizorii nunumai că pierdeau toţi banii pe care i-au împrumutat firmei, dar şiafaceri de circa 100 mil. euro pe care le derulau cu compania, careîn prezent este mult mai sigură.
Principalele bănci creditoare, ING, UniCredit Ţiriac şi BRD vorrecupera circa 10,7 mil. euro dintr-un total de 33,4 mil. euro, lacât se ridicau creanţele totale, pentru că garanţiile pentrucreditele acordate sunt mult mai mici, respectiv de 11,9 mil. euro.Reprezentanţii acestor bănci au confirmat ieri că au ajuns la oînţelegere cu conducerea Flanco.
"Matematica din păcate e rece şi e simplă. N-am intrat îninsolvenţă ca să vedem cum e pe acolo, ci pentru că era singuraşansă să revitalizăm compania. Dacă nu făceam asta în decembrie2009, compania murea până în ianuarie. Am reuşit să ne redresăm,dar sunt nişte costuri foarte mari care sunt suportate de multălume. De cei 1.000 de angajaţi care au părăsit compania, deacţionarii vechi, care foarte probabil nu vor primi nimic, defurnizori care trebuie să renunţe la datorii, companii de asigurărişi bănci", spune Adrian Olteanu, directorul general alFlanco.
Reprezentanţii companiei au precizat că intrarea în insolvenţă afost cauzată de pierderile acumulate de companie în cele şaptetrimestre precedente, începând cu trimestrul al treilea din 2008,şi că nu a scos nimeni bani din firmă.
"O parte din acţionari chiar au încercat anul trecut să salvezecompania. Un acţionar a creditat firma cu 400.000 de euro şi acum apierdut", spune Olteanu.

Discută cu investitori care să preiacompania
Reprezentanţii Flanco spun că au două oferte din partea unorinvestitori care vor să preia compania şi să susţină firma pentrua-şi majora vânzările în sezonul de vârf, din ultimultrimestru.
"Avem în acest moment două oferte finale, angajante pe masă. Rămânacum etape tehnice până la data la care vom alege unul dintre ceidoi. Condiţiile în care am pregătit această companie pentru unuldintre investitori sunt pre-agreate cu creditorii. Avem toatepremisele că acest plan va fi votat având în vedere că toatecondiţiile deja le-am presetat", spune Adrian Olteanu.
El nu a dorit să precizeze cine sunt cei doi investitori şi careeste valoarea infuziei de capital pe care ar putea să o primeascăFlanco.
"În următoarele 3-4 săptămâni vom anunţa noul acţionar şigaranţiile aduse de acesta. Suma pe care trebuie s-o investească înprimă fază este una semnificativă, care trebuie să susţinăcreşterea vânzărilor companiei în trimestrul patru al anului.Crescând vânzările, avem nevoie de capital de lucru pentru asusţine aceste vânzări", a precizat Olteanu.
Preluarea Flanco de către un investitor va însemna însă căparticipaţia Flamingo International în cadrul companiei, care esteîn prezent de 100%, va fi puternic diluată. Astfel, acţionariiFlamingo International (FLA), companie care este listată la Bursăşi se află de asemenea în insolvenţă, vor pierde aproape toţi baniiinvestiţi. Flanco este principala companie a grupului Flamingo.Principalii acţionari ai Flamingo sunt Dan Adamescu, proprietarulUnirea Shopping Center, care a cumpărat la începutul lui 2009aproape 20% din companie cu un milion de euro, Dragoş Cincă,fondatorul companiei, cu 25% din acţiuni, Ion Alexandru Ţiriac,fiul miliardarului Ion Ţiriac, cu 5%, şi firma Midfair ManagementServices, care a luat anul trecut 22% din companie de la QVTFund.

Flanco aşteaptă vânzări de 50 mil. euro în semestrul aldoilea
Conducerea Flanco spune că a reuşit să recupereze o mare parte dincota de piaţă pierdută în urma intrării în insolvenţă şi spune căare mai mulţi clienţi şi furnizori decât avea anul trecut.
Potrivit lor, vânzările Flanco s-au dublat din luna ianuariecomparativ cu luna iunie a acestui an, iar compania a revenit întrimestrul al doilea pe profit la nivel operaţional, după şaptetrimestre consecutive de pierderi.
"Măsurile drastice de restructurare implementate în ultimele şapteluni au început să genereze efecte pozitive, vânzările companieifiind în creştere constantă de la lună la lună, cu un număr declienţi în creştere. Susţinerea pe care o avem din partea tuturorpartenerilor de afaceri este fără îndoială una pragmatică, bazatăpe potenţialul nostru de dezvoltare", a spus Adrian Olteanu.
Flanco International şi-a propus ca anul viitor să ajungă laafaceri de 110 mil. euro şi să atingă o cotă de piaţă de 10%.
Printre măsurile adoptate de noua conducere executivă a Flancopentru ieşirea din insolvenţă se numără: reducerea costurilor cuchiriile, care au ajuns la 10 euro/mp, de la un nivel de 17,1 euro,reducerea la jumătate faţă de anul trecut a personalului la circa500 de salariaţi, derularea unor noi campanii de marketing şi aunor servicii care să revigoreze vânzările.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO