Burse - Fonduri mutuale

Cresterea TLV a pierdut din viteza din cauza costurilor de finantare mai mari si a evolutiei Bursei

Cresterea TLV a pierdut din viteza din cauza costurilor de finantare mai mari si a evolutiei Bursei

Horia Ciorcila, presedinte Banca Transilvania

05.10.2008, 20:00 43

 
Profitul net operational al bancii s-a ridicat in perioada iulie-septembrie la 62 mil. lei (aproape 17 mil. lei), potrivit calculelor ZF, in crestere cu 15% fata de perioada similara din 2007, in conditiile in care cresterea de profit din trimestrul al doilea fusese de 28%, iar cea din primul trimestru fusese de 58%.
De asemenea, cresterea activelor in trimestrul al treilea a fost de 4,2%, fata de 6% in trimestrul al doilea si 7,2% in primul trimestru.
Cresterea costurilor de finantare, prin majorarea dobanzilor la depozitele in lei, si pierderile de pe Bursa au fost principalele cauze care au franat cresterea profitului.
"In trimestrul al treilea au fost doua influente semnificative: marjele de dobanda au scazut, din cauza cresterii dobanzilor in piata, in special la lei, iar evolutia negativa a pietei de capital a determinat pierderi care au redus din cresterea de profit", a explicat Robert Rekkers, CEO-ul Bancii Transilvania.
El spune ca circa 75% din plasamentele bancii sunt in lei, iar pe acest segment marjele nete de dobanda au scazut, in conditiile in care dobanzile platite la depozitele atrase au crescut pana la 12%. Banca avea plasamente la clientela, reprezentand credite acordate, de 11,55 mld. lei (3,14 mld. euro) la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 33% fata de inceputul anului, in timp ce resursele atrase de la clienti sub forma de depozite erau de 12,336 mld. lei (3,36 mld. euro), cu 19% peste nivelul de la inceputul anului.
Pierderile bancii pe piata de capital s-au ridicat in trimestrul al treilea la circa 15 mil. lei (4 mil. euro), potrivit lui Rekkers, care spune ca fara aceste pierderi cresterea de profit ar fi fost mult mai consistenta. Bursa de la Bucuresti a inregistrat o scadere de peste 35% in trimestrul al treilea.
Banca spune insa ca are o expunere nesemnificativa pe piata proiectelor de real-estate, deoarece nu a finantat proiecte imobiliare majore, iar pe segmentul creditelor ipotecare acordate populatiei si-a redus semnificativ cota de piata in ultimii ani, astfel ca nu resimte efectul scaderii pietei imobiliare.
Reprezentantii bancii spun ca vor continua politica de creditare prudenta, in conditiile intrarii in vigoare a normelor BNR, si ca nu vor mai fi investitii majore in extindere, in conditiile in care banca dispune deja de o retea de 521 de unitati.
"Toata lumea trebuie sa fie mai prudenta. Nici nu vedem un apetit formidabil al clientilor in aceasta perioada, deci nu cred ca normele BNR vor avea un impact major pe piata", spune Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.
El mai sustine ca masurile BNR de a impune un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii fac ca sistemul bancar romanesc sa fie mai solid in contextul de criza actual. Banca Transilvania tine 850 mil. euro in depozite la BNR, reprezentand rezerve minime obligatorii, care sunt remunerate cu dobanzi de 1,9% la euro si 3,95% la lei.
Presedintele Bancii Transilvania mai spune ca extinderea teritoriala se apropie de sfarsit si ca accentul va fi pus mai mult pe cresterea profitabilitatii.
"Rezultatele de pana acum au fost influentate si de cresterea costurilor datorita cresterii retelei, in conditiile in care o agentie are nevoie de circa un an ca sa devina profitabila. Suntem catre finalul procesului de extindere. Nu ne propunem sa mai marim numarul de unitati deoarece consideram ca am ajuns sa avem o pozitie importanta la nivel national", a precizat Ciorcila.
In ciuda rezultatelor in crestere raportate pana acum, actiunile Bancii Transilvania au fost puternic lovite de scaderi pe Bursa, pierzand de la inceputul anului peste 50% din valoare.
Scaderea a determinat conducerea bancii sa anunte un program de rascumparare a unui pachet de pana la 5% din actiuni, care ar putea costa banca circa 36 mil. euro, la pretul actual din piata. Titlurile bancii sunt suspendate de la tranzactionare pentru derularea unei operatiuni de consolidare a valorii nominale a actiunilor de la 0,1 lei la 1 leu. Ambele operatiuni au fost aprobate la inceputul lunii septembrie.
Potrivit reprezentantilor bancii, consolidarea actiunilor poate fi contestata pana la data de 19 octombrie, dupa care actiunile ar urma sa revina la tranzactionare in termen de 15-30 de zile, adica in cursul lunii noiembrie.
La ultimul pret, de 0,262 lei/actiune, capitalizarea bancii este de 717 mil. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO