Burse - Fonduri mutuale

Creşteri pe acţiunile europene după declinul din prima zi de tranzacţionare a săptămânii. Pieţele din SUA deschid pe plus

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

14.03.2023, 15:06 260

Cu 0,5% se aprecia indicele paneuropean Stoxx 600 la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de marţi, 14 martie, după ce prima zi a săptămânii a adus o serie considerabilă declinuri pe pieţele din vestul continentului, provocate de prăbuşirea Silicon Valley Bank şi scăderea ulterioară a acţiunilor unora dintre cele mai mari bănci din lume.

La Bucureşti, indicele BET creştea cu 0,2%, conform BVB. Benchmark-ul francez CAC 40 urca cu 0,6%, DAX din Frankfurt era pe plus cu 0,9%, iar indicele madrilen IBEX 35 avea plus 1,1%. La Milano, FTSE MIB înregistra o creştere de 0,2%, în vreme ce FTSE 100 din Londra cobora cu 0,2%, potrivit datelor MarketWatch.

Indicele Stoxx 600 Banks avea un plus de 1%. În Statele Unite, contractele futures pe Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite afişau avansuri cuprinse între 0,35% şi 0,6%.

Presa din SUA scrie că, în pofida valului de temeri din ultimele zile, imploziile suferite de SVB, Silvergate Capital şi Signature Bank ar putea reaprinde sentimentul bullish (orientat pe creştere) în rândul investitorilor în acţiuni.

Potenţiala evoluţie ar putea veni după ce Rezerva Federală (banca centrală americană) ar fi forţată să încetinească ritmul de majorare a dobânzilor - o veste binevenită pentru investitorii care au resimţit efectul politicilor monetare stricte.

Mai mult, decizia ar contribui la atenuarea presiunii care a dus la prăbuşirea respectivelor bănci. De altfel, mediul de creştere a ratelor dobânzilor a fost cel care a pus companiile într-o situaţie atât de precară, afectând considerabil performanţele obligaţiunilor guvernamentale. Drept răspuns, clienţii şi-au retras banii şi au fugit spre zone mai sigure, iar panica s-a instaurat rapid în rândul investitorilor odată cu scăderile de luni.

Acum, odată cu diminuarea perspectivei de noi majorări, investitorii se străduiesc să reevalueze ce înseamnă acest lucru pentru doi factori principali de creştere a acţiunilor societăţilor listate: creşterea profiturilor corporative şi apetitul pentru risc.

Mai multe firme de pe Wall Street au prognozat deja o pauză în creşterea ratelor, printre care şi Goldman Sachs.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO